ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Виктория Василенко – една от новите звезди на музикалния небосклон

18 март 2020

 

 

Тя няма и 30 днес. Представя се на фестивали. Впечатлява специалисти. За младата пианистка вече се разсъждава като за една от ярките звезди на музикалната сцена.
България винаги е била извор на таланти за европейската музикална сцена. Появата на Виктория Василенко само потвърждава това.
Кой родител не би се радвал неговият наследник от ранна възраст да бъде мотивиран да развива интереси, които могат да бъдат свързани нататък с реализация в професионален план. При музикантите връзката с инструмента е много плътна още от най-ранна възраст.
Телевизията, интернет игрите, развлеченията остават на заден план. „От дете предпочитах да прекарвам времето си с Моцарт вместо с детски филмчета”, ще каже младата пианистка.
Проникната е от страст. Проникновено живее с музиката. „Любовта ми към музиката а и към изкуството като цяло са голяма част от живота и личността ми, за което съм благодарна”, отбелязва Виктория.
Завладява сцена след сцена. Музиката е в кръвта и. Израснала е в музикантско семейство.
На семейството тя държи по особен начин. „Случайно се получи да сме четирима пианисти”, казва Виктория.
Всеки млад човек иска да намери себе си. Иска и преоткрива себе си. Така е и при Виктория.
Пианистката споделя за семейството си: „…всички са артистични, темпераментни и доста различни характери”. Те винаги са били изключително сплотено семейство.
Изразява своята признателност към родителите. „Ако не бяха родителите ми и тяхната безвъзмездна обич, подкрепа и разбиране,много от нещата в живота и кариерата ми нямаше никога да се случат”, признава Виктория.
При родители музиканти пътят към музиката на младия човек не е изненада. По интересното е вероятно да се намерят влияния. Да се търси откъде тръгва поривът към голямото изкуство.
При Виктория поривът е от Моцарт. „Пътя към музиката ми отвори Моцарт чрез оперите си „Сватбата на Фигаро” и „Вълшебната флейта”, ще каже талантливата пианистка.
Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София при Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 до 2015 е студентка на проф. Дмитрий Башкиров във висшето училище по музика „Кралица София” в Мадрид.
В Испания тя разкрива таланта си. Кралицата на Испания и връчва награда. Получава приз „най-успешен и обещаващ млад студент на годината”.
Продължава развитието си в чужбина, в Италия и Белгия. През 2018 я намираме в Брюкселската консерватория. Натам я отвежда мисълта за креативност и творческо развитие. Участва в магистърска програма при именития български пианист Боян Воденичаров.
Откриваме и творческа връзка. Именити български музиканти, които реализират кариера в чужбина, работят с млади български дарования. И това е прекрасно.
Боян Воденичаров и Пламена Мангова са двама големи български музиканти. Световно известни пианисти. Двамата са не само забелязани, а отличени в престижния конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел.
Като говорим за Виктория Василенко, да кажем и за срещата на талантливи български професионалисти – един път в обучението, втори път – като сътрудничество в кариерата. Младата пианистка се изявява на сцената заедно с друг хиперталантлив млад музикант – Лия Петрова.
През 2019 заедно с цигуларката Лия Петрова двете се представят в програмата на Празниците на изкуствата Аполония. В медии ще пише – преди време се е знаело, че са две млади дарования, сега – те са емблеми на двете български музикални школи – цигулковата и клавирната.
Питат я: „Каква е тайната на успеха?” Виктория отговаря премерено: „Тайната е само и единствено в честното и искрено отношение към това, което правиш”.
Отношението към това, с което се занимаваш, обявява и обяснява и що за личност си. Младата пианистка прибавя, че държи на постоянството и упоритата работа. За нея това е ключът към успеха.
Отдадена, внимателна, проникновена, тя цени приятелите. „Колкото повече опознавам себе си, толкова повече осъзнавам колко важни за мен са семейството и приятелите и колко щастлива съм да ги имам”, изповядва Виктория.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”