ПОСТИЖЕНИЯ

Пианистката Пламена Мангова из българските музикални сцени

10 март 2020

 

През 2019 се провежда поредното издание на Европейския музикалeн фестивал. Престижен фестивал. Представят се именити музиканти.
Едно от събитията в програмата е Тройният концерт оп 56 на Бетовен. Забележителна творба за пиано, цигулка, виолончело и оркестър. Пристигат и се събират Пламена Мангова, Антон Бараховски и Кирил Злотников. Партнират си с оркестъра на Класик ФМ радио.
Концертът е определян като е един от „гвоздеите” в програмата на фестивала. Представителният културен форум е част от Календара на културните събития на Столична община.
Тримата музиканти са световно известни солисти. Пламена Мангова е световно известна пианистка. Кариерата и преминава в чужбина.
Свирила е със световноизвестни оркестри, като Филхармонията в Ротердам, Националния оркестър на Белгия, Оркестъра на Италианското радио и телевизия в Торино, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на RTVE, симфоничния оркестър на Санкт-Петербург,  симфоничния оркестър „Чайковски” на Московското радио и т.н.
Изявите и са много. И са все престижни. Извън Европа е била в Южна Африка, в Израел, в Нова Зеландия, в Япония и Корея.
Пианистката се впуска в интензивна международна кариера. В справочник за нея се споменава, че работи с диригентите сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Емануел Кривин, Валтер Велер, Максим Венгеров, Емил Табаков, Тадааки Отака, Яп ван Зведен, Жан-Жак Канторов
Бързо спечелва международно признание. Нейният първи солов диск получава наградата Diapason d’Or през 2007. Записва пълния интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил.
На българската музикална сцена тя е и през 2018, и през 2019. Предстои и да излезе и през 2020.
Международният фестивал Мартенски музикални дни през 2020 чества юбилей. Поканени са световно известни знаменитости. Сред тях и Пламена Мангова.
Този път, съгласно програмата, тя ще излезе на сцена заедно с виртуоза Юрий Башмет и Московски солисти. Тя ще е солист в концерта заедно с тромпетиста Мирослав Петков. В програмата ще прозвучат произведения на Шнитке, Башмет, Шостакович, Шуберт, Малер.
Мангова е щастлива, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. В същото време успехът не е даденост за именития пианист…За него трябва да се работи. Мангова е убедена, че за успеха „трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.
Преди време в Брюксел тя очарова журито на престижния конкурс „Кралица Елизабет” с изпълнението на Втория клавирен концерт от Ференц Лист. Удостояват я с Втора награда.
Конкурсът променя творческия и път. Появяват се проекти, за което е смеела само да мечтае, както ще каже пианистката.
През годините работата и я среща с големи диригенти. По думите и те са и изключителни музиканти. Споменава за сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие.
В България звездата се завръща след 11 години по световните сцени. Намира, че изминалите години били много важни за професионалната и кариера.
В родния Плевен в концертната програма заедно с Плевенската филхармония ще звучи Унгарска фантазия на Лист. Избира това произведение, защото в него иманещо много блестящо и празнично и след като години не съм свирила тук исках атмосферата да бъде блестяща и празнична”, изповядва Пламена Мангова.
Излиза пред публиката и в едно издание на фестивала Opera Open в Пловдив. Участва в програмата „Велики клавирни концерти”. Звучат произведения на Гершуин и Григ.
Под диригентството на Станислав Ушев, Пламена Мандова изпълнява прочутата „Рапсодия в синьо“ на Гершуин и Концерта за пиано и оркестър на Григ. След това публиката слуша и „Един американец в Париж“ на Гершуин и отново Григ – сюита „Пер Гинт“ 1&2.
Не разглежда успеха в конкурса като постижение, върху което дълго да се вглежда, за да се наслади на постигнатото. Не свързва успеха с мечти. И ще каже за него „отваря врати”.
Като млад професор, тя прави майсторски класове. Разсъждава, че е „морално задължение, когато човек има знания - да ги предава, да има приемственост.
Харесва и да свири камерна музика. Прекрасна възможност да е на сцена с партньори от изключителна класа. За нея това е един от най-ярките моменти в съзнанието на музиканта…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”