ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Акапулко

05 март 2020

 

Григор Димитров тръгна към турнира в Акапулко по-скоро със смесени чувства. Това е един от турнирите, които определят накъде се насочва играта му през сезона: завръщане в топ 10 или колебания в представянето.
 
Турнирът е с рангATP 500. От първите 20 в света в Мексико взеха участие Рафаел Надал, Александър Зверев, Стан Вавринка, Феликс Оже-Алиасим, Джон Иснър и Ник Кириос.
 
Съгласно изтегления жребий, ако всичко е наред, и българинът печелеше победи в първите два кръга, на ¼ финал той се изправяше тук срещу Стан Вавринка, а при успех – на ½ финал и срещу Рафаел Надал.
 
Димитров обича да играе в Акапулко. Пази скъпи спомени от тук. През 2014 година тук той вдигна трофея. Две години вече няма титла.
 
По-важно за него обаче бе, че по пътя към евентуален финал тук го очакваше не само легендата Рафаел Надал, но и швейцарецът Стан Вавринка. Двамата си разменят победи. Швейцарецът остава за него, ако не неудобен, то много коварен и сложен съперник. И не само на червени кортове, където щвейцарецът видимо е по-силен.
 
Днес и двамата имат сходни позиции в ранкинга. И двамата имат сходна участ. Неистово се нуждаят от успехи, за да влязат пак в топ 10. И двамата вече са били в топ 10. Имат потенциал да са сред топ елита.
 
И за двамата миналия сезон не бе от най-успешните. Тенисистите допуснаха колебания. Кой какви изводи е направил, как е коригирал играта си и как преследва целите си щеше да покаже сблъсъкът помежду им…в Акапулко.
 
А преди това…След като нямаше никакви проблеми да отстрани босненеца Джамхур в първия кръг с 6:3, 6:3, Григор се изправи във втория кръг срещу коравия французин Манарино.
 
Едва ли и в най-неспокойните си сънища Григор можеше да предположи какъв трилър ще се случи този път. Накратко казано срещата премина през много и много обрати.
 
В първия сет се стигна до тай-брейк след драматични обрати, който Димитров загуби …с 8:10 в решителния гейм…и 6:7 в първия сет. Във втория сет излезе преобразен и лесно спечели с 6:3…В третия допусна срив.
 
В третия сет българинът поведе с 4:1, и когато изглеждаше, че крайният успех е съвсем близо, последва рухване и…драма при 4:5. Наложи се да спасява два мач-бола, за да запази надеждите за краен успех.
 
Във втория тай-брейк за мача Димитров не допусна изостряне на напрежението до краен предел. С концентрация стигна до 7:2 и 2:1 сета. Българинът сломи съпротивата на французина с 6:7(8), 6:3, 7:6(2) след 2,44 часа на корта.
 
Сложно е да се каже след мача, изстинали от тръпката, и голямата радост от успеха, естествено, повече притеснени или повече радостни можеше да сме отстрани от случилото се на корта. Манарино е тенисист от топ 30.
 
За статистиката остана и това, че Димитров спечели мача след 25 уинъра и направи 42 непредизвикани грешки. Тенисистът допусна 5 двойни грешни, реализира само 1 ас, както и 60% вкаран първи сервис. Все пак, сигурно трябва да оценим срещата като „измъкнат мач” след много сложна ситуация и ден, в който първият сервис не влиза…
 
Трудният успех обаче импулсира по особен начин. Тествал си ситуация с обрати и рибрейкове. Това вероятно успокоява. Иска ни се да е така. И със сигурност оценяваме волята за игра и победа във всеки следващ мач на звездата на българския спорт.
 
В първия сет срещу французина в тай-брейка имаше общо 11 минипробива. И при това напрежение, и при драматичната загуба, накрая…с 8:10 точки, в тай брейка, и лошия старт с 6:7 гейма в първия сет, Григор Димитров не свали гарда, а заигра по-силно и накрая триумфира с успех в сложния сблъсък. Такива успехи стимулират. Такива успехи се помнят.
 
На ¼ финала Григор Димитров победи Стан Вавринка с 6:4, 6:4 след 1,25 часа игра. Показа по-добър сервис от мача с Манарино. Вкара 76% първи сервис при 72% спечелени точки от него.
 
В първия сет българинът проби още на старта за 2:0. Нататък направи рибрейк след 3:3 и затвори сета с 6:4. Във втория сет Григор Димитров пак проби след 2:2. След това без много напрежение и без драма избягна съспенса на тай-брейка, приключи при 6:4.
 
Статистиците отчетоха, че в двубоя Димитров направи 11 уинъра и само 12 непредизвикани грешки. Вавринка имаше 34 грешки и 20 уинъра.
 
Преди този сблъсък балансът на срещите помежду им до тук бе 4:7 в полза на Вавринка. Димитров прекъсна серия от 5 поредни успеха на швейцареца. 3 от тях бяха през 2019. През 2019 в Монреал Григор загуби 4:6, 4:6, а на „Ролан Гарос” отстъпи в три сета.
 
Григор пак изненада. Приятно. Съсредоточен, амбициран, вдъхновен, този път направи в срещата бърз рибрейк и не допусна обрат. И стигна пак до сблъсък с Надал. Този път – на ½ финал.
 
Сблъсъкът с Матадора от Майорка приключи при 3:6, 2:6. Григор започваше много силно. Испанецът бързо намираше играта си. Направи два рибрейка – един в първия и един във втория сет.
 
След турнира в Акапулко Григор Димитров се придвижи три места напред в ранкинга.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”