АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Поздравителен адрес по случай 3 март

27 февруари 2020

 

 
Поздравителен адрес до сънародниците в чужбина по случай 3 март на Димитър Владимиров, и.д. председател на ДАБЧ
 
Скъпи сънародници,
 
3 март е светла дата в развитието на българската държава. Свързваме я с Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.
 
За свободата на България с воля и характер, с енергия и плам, се бориха просветители и революционери. Свободата бе извоювана с кръв и саможертви.
 
Имаме силата на духа и куража да се вглеждаме в историята проникновено. Историческите събития интерпретираме в контекст. И така стигаме го истини, които отстояваме.
 
Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г. приключи с възстановяването на българската държава.
 
В този момент не всички земи с българско население станаха съставна част от новата българска държава. Част от българите получиха желаната, бленуваната свобода.
 
Българи и руснаци заедно с войни от други народи се сражаваха по бойните полета срещу вековния потисник. Героите завинаги остават в народната памет.
 
За свободата се воюва с просвета и революционен устрем. Свободата стана факт след промяната на съзнанието и успеха на национално-освободителното движение.
 
България отново бе на картата на Европа. България смело погледна към изграждане на модерна държава, икономически просперитет и европейски институции.
 
Димитър Владимиров
И.д. председател