АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Борисов: Сътрудничеството с Гърция е гарант за стабилността на региона

26 февруари 2020

 

Енергетиката е приоритетен сектор в икономическите ни отношения
Сътрудничеството между България и Гърция е гарант за стабилността и просперитета не само на нашите две страни, но и на целия регион, като ос на стабилност в Югоизточна Европа“. Това заави премиерът Бойко Борисов по време на двустранна среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис преди Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция.
В хода на разговора Борисов изтъкна, че през настоящата година ще отбележим 140 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни.
„Връзките между нашите два народа са отлични, добросъседски, партньорски и съюзнически, изградени в духа на споделените европейски ценности“, подчерта той. По думите му доказателство за това са многобройните съвместни проекти със стратегическо значение, за реализацията на които България и Гърция работят много активно. 
На срещата бе обсъдено задълбочаването на търговско-икономическите отношения и възходящата тенденция за стокообмена. В периода януари-октомври 2019 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 9,3% в сравнение със същия период на 2018-а и е в размер приблизително на 3 милиарда евро. Гърция е сред петте водещи инвеститори в България като притегателни сектори за гръцките компании у нас са банковото дело, телекомуникации, металургия, текстил, строителство.
"Енергетиката е приоритетен сектор в икономическите ни отношения“, акцентира Борисов. Той приветства ясно декларираната политическа воля за реализация на двустранни и регионални енергийни проекти като газовия интерконектор Гърция-България (IGB) и терминала за втечнен природен газ в Александруполис. По думите му създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти е необходимо условие за гарантиране на енергийна сигурност, както и за осигуряване на благосъстоянието на европейските граждани. Според него по този начин ще могат да разчитат на достъпна и надеждна енергия на справедлива и пазарна цена. 
Друг акцент на срещата бе активната работа по свързаността между двете държави. Премиерът Борисов отбеляза съвместната дейност по проекта за създаване на железопътен коридор „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ и за изграждането на подходната инфраструктура към бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“. 
Двамата премиери обсъдиха още сътрудничество и обмяна на опит в мерките в борбата с изменението на климата, необходимостта от по-амбициозен бюджет на ЕС за периода 2021-2027, което ще подпомогне Съюза да следва традиционните си политики, но и успешно да се справя с новите предизвикателства. 
В рамките на срещата Борисов високо оцени активния диалог в двустранните отношения на всички нива. „В този контекст търсим решения на въпросите, важни за всяка от страните ни  - решения, които подпомагат стабилността в региона“, завърши българският премиер.
"Радваме се, че сте тук, важно е да се срещнем точно в този град, който е изключително съществен за нашите взаимоотношения", каза при посрещането, преди началото на срещата им, гръцкият премиер Мицотакис. 
Лозан Руменов
https://www.monitor.bg/bg/a/view/borisov-sytrudnichestvoto-s-gyrcija-e-garant-za-stabilnostta-na-regiona-189825