АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Малки чудеса са възможни

25 февруари 2020

 

"Малки чудеса са възможни": Лидерите на ЕС не се разбраха за бюджета, дебатът продължава
 
Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз засега не успяха да постигнат споразумение за бюджета на общността за периода 2021-2027 г. и работата на извънредната среща на високо равнище ще бъде възобновена сутринта.


Това съобщи пред журналисти в кулоарите на срещата говорителят на председателя на Европейския съвет Баренд Лейц. "Заседанието на Европейския съвет ще бъде възобновено в 10 ч.", каза Лейц.


По-рано беше съобщено, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел провежда двустранни срещи след първия кръг от общи дискусии, предаде ДПА.
"Асошиейтед прес" съобщи, че първата среща на високо равнище след като Великобритания напусна ЕС миналия месец не е била гладка. Европейските лидери са спорили как да бъдат разпределени похарчени около 1 трилион евро през следващите 7 години.


Разнопосочни становища и обиди между богатите и по-бедните членове на общността бързо изплуваха, посочва АП. Нямаше и следа от единството, което държавните и правителствените ръководители демонстрираха през четирите години преговори за Брекзит, докато се препираха за бъдещите приоритети на ЕС и за това кой трябва да плаща за неговите амбиции, подчертава агенцията.


Лидерите изложиха приоритетите си на обща кръгла маса, а след това Шарл Мишел се срещна с всеки от тях поотделно, за да обсъди отделните оплаквания и искания, казаха служебни лица.


Мишел дойде на срещата с проектобюджет от 1.074 процента от БВП на ЕС. Европейският парламент иска той да е 1.3 процента, а Европейската комисия предпочита 1.11 на сто, посочва АП, цитирана от БТА.


По-късно днес Мишел няма да представи на държавните и правителствените ръководители нов компромисен план за решаване на спора, какъвто се очакваше. Няма променено предложение, според източници, цитирани от ДПА.


От 2021 г. бюджетът на ЕС ще губи 11 милиарда евро ежегодни вноски от Великобритания. Затова лидерите на страните от общността трябва да решат с колко ще се увеличат вноските на държавите-донори и с колко ще се намалят дотациите за страните-получателки на европейски средства.


Бюджетът на ЕС се формира на базата на седемгодишни рамкови бюджетни планове.


Кой какво поиска?


"Политико" отбелязва, че по време на първия кръг разговори германският канцлер Ангела Меркел е настояла Германия и други богати страни да запазят т.нар. рабати, които им помагат да компенсират големите им бюджетни вноски. Меркел е отхвърлила предложението на Шарл Мишел те да бъдат постепенно намалени.


Холандия, Швеция и Дания са сред другите страни, които искат да се запазят отстъпките, които имат за цел да компенсират държавите, плащащи много по-големи суми в бюджета, отколкото получават от него.


Но може би най-смелата тактика в преговорите на Меркел в четвъртък вечерта беше да обяви, че е уморена и да отиде в хотела си малко след 22.00 часа местно време. Според "Политико" планът ѝ да спи цяла нощ отразява увереността, че като най-голям вносител в бюджета, предпочитанията на Германия ще бъдат отразени в крайната сделка.


Докато Мишел продължаваше с консултациите през нощта, други лидери последваха примера на Меркел.


"Ще има допълнителни консултации през нощта в различни формати. Нещата ще продължат утре сутринта в групата на 27-те държави членки", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц пред репортери преди да напусне Европейския съвет преди 1 часа след полунощ.


Холандският премиер Марк Рюте, който се запъти към хотела си по същото време, каза, че му е трудно да оцени шансовете за постигане на сделка в петък. "Малки чудеса са възможни", допълни той.


За да влезе в сила бюджетната сделка трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, който настоя за повече разходи - с 229 милиарда евро, отколкото Мишел предложи. В четвъртък председателят на Европейския парламент Давид Сасоли дори заплаши с вето, ако държавните и правителствени ръководители не отворят кранчето и не позволят парите да потекат. Малко са тези, които приемат заплахата сериозно, предвид че всяко закъснение от Европарламента ще парализира програмите на ЕС.


Мишел си постави за цел да постигне сделка на тазседмичната среща, което обаче е доста амбициозна цел, предвид че бюджетните споразумения на ЕС обикновено изискват най-малко две специални срещи на лидерите.
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/02/21/4032381_liderite_na_es_ne_uspiaha_da_se_razberat_za_bjudjeta/?ref=home_NaiNovoto