ПОСТИЖЕНИЯ

Теодор Ушев впечатлява с всеки свой продукт

25 февруари 2020

 

 Аз съм най-свободният художник на света. Както ме е учил баща ми - не се съобразявам нито с парите, нито с финансирането, нито с обстоятелствата. Още по-малко – с политиката”, обявява пред медии Теодор Ушев. 
През 2020 неговият „Физика на тъгата” е класиран в дългата селекция с номинации в битката за „Оскар”- и – най-престижната класация в света на киноизкуството.
Аниматорът е своенравен и директен. „Политиците са буфосинхронисти”, казва творецът. И допълва „Само си отварят устата”.
Настроен е негативно към политиката. Някои може и да се стреснат от изказа му. Бруталният изказ не изключва и контратезата: Ако не искаш да се занимаваш с политика – тя ще се занимава с теб.
Заслужава да се занимаваш с политика при демокрацията заради изграждането на гражданското общество. Заради взаимоконтрола на властите. Може би и…заради ценностите, с които се противопоставят гражданите тук и там на премисляни комбинации за власт.
Естествено, всеки има право на мнение. И на позиция, която да защитава. Вярно, толкова директен изказ, като неговия, никой артист и интелектуалец не си позволяват в България.
Теодор Ушев отдавна живее в Канада. Предпочита да го възприемат като монреалец с български корени. Завръща се с проекти в България.
В професионалните среди в Канада се гордеят с него. Работи за Националния филмов борд на Канада.
Никой друг аниматор тук не може да претендира за слава равна на неговата…А славата му е огромна. Той е световно известен художник, режисьор, аниматор.
Пристига в България в края на 2019 за премиерата на най-новия си филм – „Физика на тъгата”. Пристига с току-що получена награда на фестивал в Билбао.
8 години и 15 000 рисунки са заложени в последното му творение. Реализирано е с техниката енкаустика. Анимацията е по мотиви на произведение на известния български писател Георги Господинов.
Премиерата в България Ушев намира за особена, в определен смисъл тя е най-важната за него. С особено чувство той говори за баща си, който днес не е между живите, но имигрантът е имал последна-та си среща с него.
„Много се вълнувам. Треперя. Не мога да спя. Това е най-важната прожекция за мен”, споделя Ушев преди премиерата на филма му в София.
Аниматорът намира тъгата за мотивиращо, движещо състояние. И казва смело: „Изкуството се създава от тъга. Трябва да я прегърнем смело. Да си живеем с нея. И да продължаваме напред”.
Творецът не разкрива с какво ще се занимава след този филм. Мисли върху няколко проекта. Изборът е пред него.
Хиперталантливият аниматор намира българската публика за взискателна. И казва за нея: „Публиката в България е най-критичната. Не можеш да я излъжеш”.
Предишното му завръщане в България бе с инсталация. Реализира в България първата у нас изложба-инсталация с миксирана реалност ”Като в тъмно огледало”(2018).
Особено държи на смисъла и посланията. Творецът не крие, че неговият проект е бил провокация към публиката.
Ушев не прави изкуство заради изкуството. Държи на контакта с публиката. Той иска тя да съумява да търси и открива скритото послание.
С инсталацията си Творецът изследва суетата, лъжата и спасението. В проекта си „Като в тъмно огледало” Ушев предлага скрити послания, видими само с помощта на ултравиолетова светлина…
Свикнал е да бъде тук със свои културни продукти и за работа по проекти.
Пред медии той обяснява какво иска да предложи на публиката с „Физика на тъгата”. „Исках да заровя любимите ми песни, мелодии, чувства в този филм – за поколението, което търси себе си, търси своята идентичност. И все не успява да ги открие – дали е провалено, дали е загубено, не се наемам да кажа”, пояснява Теодор Ушев.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: © Stephan Ballard