АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България и още 14 страни отхвърлят бюджет на ЕС, орязващ кохезионните фондове

24 февруари 2020

 

Над половината от страните - членки на ЕС, отхвърлят орязване на парите за развитие в следващия бюджет на евросъюза. Това задълбочава разделението между бедните и богатите държави в блока преди извънредна среща на върха този месец, пише в. "Файненшъл таймс”, цитиран от БТА.
 
Група от 15 държави, които са нетни получатели на средства от ЕС заявяват, че няма да подпишат бюджет, който предвижда намаляване на парите за кохезионна политика, предвидени за най-бедните държави.
 
Нито една страна членка не трябва да бъде засегната от рязко непропорционално намаляване на кохезионните средства, се посочва в съвместна декларация на 15-те страни членки (България, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания) след среща в Бежа, Португалия, свикана от португалския премиер Антониу Коща предисрещата на лидерите на 27-те държави членкив Брюксел на 20 февруари.
 
Страните от ЕС, които са нетни получатели на средства, предлагат кохезионните средства да останат в следващия бюджет за периода 2021-2027 година на равнището, на което са сега.
 
Брюксел предлага орязване на тези средства с около 10 процента, тъй като евросъюзът се изправя пред сериозно намаляване на средствата след Брекзит. Великобритания бе вторият по големина нетен вносител в европейския бюджет след Германия, отбелязва "Файненшъл таймс".
 
Според предложението на Финландия, която бе ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на миналата година, бюджетът за идните седем години трябва да бъде 1.08 трилиона евро, което е общо 1.07 процента от брутния национален доход на ЕС. Германия, Дания и Нидерландия предлага бюджетът да бъде в размер един процент.
 
Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че няма да отстъпи от единия процент. Той посочи, че останалите четири държави нетни вносителки - Германия, Нидерландия, Швеция и Дания - споделят тази позиция.
 
Бюджетът на ЕС за приключващия седемгодишен период 2014-2020 година е 1.087 милиарда евро, или около 1,03 процента от брутния национален доход на ЕС за този период.
 
Според съобщение в сайта на Европейския парламент Европейската комисия предлага за кохезионни фондове да се отпуснат 41.3 милиарда евро за бюджетния период 2021-2027 г. За сравнение, в бюджет 2014-2020 г. това перо беше в размер на 63.4 милиарда евро, отбелязва "Ройтерс".
 
"Всякакви съкращения в капацитета на инвестиране в кохезионните региони биха били неприемливи" и на този късен етап от преговорите по бюджета "не трябва да се въвеждат никакви технически елементи със значимо отрицателно въздействие", заявяват лидерите на подписалите декларацията 15 страни от ЕС, които призовават кохезионните средства в бюджет 2021-2027 "да останат на равнището" от предишния бюджет.
 
След среща с Курц в Берлин германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че излизането на Великобритания от ЕС ще засили бюджетния натиск върху други страни от съюза. Меркел каза, че Германия и Австрия ще работят в тясна координация по този въпрос.
 
Курц заяви, че според него бюджетните предложения на новата Европейска комисия са прекалено високи. На пресконференцията австрийският канцлер изрази надежда, че ще има ново предложение от комисията, което да стане основа за единна позиция.
 
Меркел даде знак, че е склонна на компромис в зависимост от това как се изразходват тези пари.
https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2020/02/04/4024866_bulgariia_i_oshte_14_strani_othvurliat_bjudjet_na_es/?ref=home_main_news