КАЛЕЙДОСКОП

Концерт на пианиста Асен Танчев в Берлин

12 февруари 2020

 

На 10 януари 2020 г. в залата на Българския културен институт (БКИ) в Берлин се състоя концерт на изключително талантливия български пианист Асен Танчев. На събитието присъстваха както българи, така и много немски приятели на България и българското изкуство. Сред гостите бе извънредният и пълномощен посланик на Република България в Германия Елена Шекерлетова и директорът на БКИ Борислав Петранов.
В програмата на изтъкнатия пианист бяха включени произведения на Йохан Себастиян Бах, Фредерик Шопен, Панчо Владигеров, Франц Шуберт и Ференц Лист.
Кратка информация за забележителния млад пианист и неговите многобройни успехи:
Асен Танчев е роден през 1992 г. в София. На 4-годишна възраст постъпва в частната детска вокална група „Мечо Пух“. На 12 години завършва майсторския клас на проф. Виктор Чучков. На същата възраст той пише първата си композиция. Една година по-късно завършва майсторския клас при професорите Падубная и Рийгер в консерваторията в Грьонинген, Холандия. На последвалия самостоятелен концерт в Хемсбах, Германия, местната преса определя Асен Танчев като „един малък Моцарт“ и „Рубинщайн на 21 век“. На 13 години той е приет за редовен студент в Музикалната академия в Хановер.
Днес Асен Танчев продължава образованието си при проф. Джералд Фейт в Музикалната академия в Лайпциг. Паралелно следва при Маркус Бекер и Оливър Уил в Музикалната академия в Хановер, където преди това е завършил с отличие класа по пиано при Арие Варди. Асен Танчев беше стипендиант на „StudierendederMusike. V.“ в Манхайм, Германия. От 2018 г. е стипендиант на „ElfrunGabrielStiftung“ в Лайпциг и подкрепян от „Deutschlandstipendium“.
            Асен Танчев е носител на редица престижни награди и отличия. Завладява хиляди сърца на концертите си в България, Германия, Русия, Белгия, Испания...
            Почитателите на класическата музика с голяма радост и нетърпение очакват следващия концерт на изтъкнатия български пианист в Берлин.
 
Д-р Ваня Велкова, Берлин