ПОСТИЖЕНИЯ

Йелдъз Ибрахимова се завръща с концертни изяви

10 февруари 2020

 

 

Спокойна, премерена, внимателна, състредоточена, Йелдъз Ибрахимова не бърза да впечатлява със светове, които я вдъхновяват или и въздействат.
 
Певицата предупреждава: „Защо толкова бързате хора, като животът изтича толкова бързо?” Научена е да бъде премерена, разсъдлива. Благородството е в кръвта и.
 
Новото и име Сузана Ерова в мрачните дни на „голямата екскурзия” през 1989 не я депресира…Не я потапя в униние. Джазът е полет на въображението. Импулс за живот чрез Изкуство.
 
Свободата тя обича силно. Нали джазът е в душата й. Вижда хоризонт в своето развитие. Вместо да говори за влияния на религии, говори за енергия и висша сила.
 
С лице е обърната към природата. „Ние сме част от тази природа. Нямаме право да я унищожаваме”, изповядва звездата.
 
Голямата дама на българския джаз, българската джаз певица от турски произход, се развива извън България. Завръща се за концерти в България, за да радва почитатели с блестящия си вокал.
 
„По Коледа се случват чудеса. Хората стават по-добри, и по-спокойни, и по-премерени, и по-одухотворени…”, разсъждава звездата. Сигурно затова избира да прави концерт тук по Коледа. Публиката ще се наслади на джаз, фолклор, цигански романси, произведения на Жорж Бизе, Джордж Гершуин, Клод Франсоа…
 
Изпитва особени чувства към България. Родена е в България. Тук получава своето музикално образование.
 
С уважение се отняся и към Турция. От началото на 90-те живее извън България. Съпругът е турски бизнесмен и политик.
 
По време на кариерата работи с Антоан Ерве, Франсоаз и Луи Монтен, Ив Робер, Иво-Папазов – Ибряма, Васил Пармаков, Анатоли Вапиров…, разбираме от медиите.
 
Като малка тя иска да стане архитект. Надарена е с талант да вижда перспективата. Фантазира и рисува къщи. Увлича се по вътрешния дизайн.
 
Учителят оценява таланта и. А тя трябва да избира: накъде? Баща и, по думите и мъдър и разсъдлив човек, я отклонява от архитектурата.
 
В този момент тя изпитва раздвоение: с какво да се занимава - музика или архитектура? „Ти трябва да се занимаваш с музика. Едно раздвоение не би ти помогнало да се концентрираш, да бъдеш добра в това, което правиш”, отсъжда родителят.
 
Семейството има важна роля във възпитанието на младия човек. Точната преценка и мъдрите думи на родителя са важни. В случая с Йелдъз като резултат имаме възможност да се насладим на изкуството, предложено от голямата дама на балканския джаз.
 
Самосъхранението, търсенето на своя изказ, самочувствието, я правят индивидуалист. Тя и не крие това.
 
„В музикалното училище бях с по-свободен дух. Често в муждучасията сядах и започвах да свиря на пианото. Импровизирах…”, споделя Йелдъз Ибрахимова.
 
Страстта към пеене е от майка й. На 7 години тя застава пред микрофона. За първи път джаз слуша с „Порги и Бес”. И е силно впечатлена.
 
Започва да слуша по-системно джаз още в музикалното училище. Музиката я омагьосва. Казва си: „Това е музиката, която трабва да правя”…
 
Съхранява топли чувства към големия български джазмен Марио Станчев. Като студентка е поканена да участва в негов концерт. Тази среща оставя следи в спомените и. Дебютът и като певица е в джаз клуб "Операта" с квартета на Марио Станчев.
На Софийския джаз фестивал Йелдъз Ибрахимова се включва в програма на джазмена. През онези години той се изявява в България. Още не е заминал в Западна Европа, за да разкрие по-пълно и разгърне таланта си.
 
Тя никога не изневерява на джаза, на импровизациите, на порива към свобода. Зарежда се с енергия на сцената. И се раздава докрай.
 
„Джазът ме възнаграждава с огромна радост и емоция. Изпраща ме в една безкрайност, свобода, летеж, безтеглобност. В Космоса”, обявява звездата.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”