АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Фон дер Лайен: Няма време да се договорят всички аспекти на бъдещите отношения с Лондон

03 февруари 2020

 

 
Няма достатъчно време за договаряне на всички аспекти от бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания до края на годината, така че двете страни ще трябва да изберат върху какво искат да се фокусират, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".


"Без удължаване на преходния период след 2020 г. не можете да очаквате да се споразумеем за всеки един аспект от нашето ново партньорство. Ще трябва да приоритизираме", предупреди Фон дер Лайен в реч в London School of Economics, преди да се срещне с британския премиер Борис Джонсън.


По думите ѝ основният приоритет на ЕС е да поддържа цялостта на единния европейски пазар и митническия съюз. "Не може да има компромис по отношение на това", изтъкна Фон дер Лайен пред студенти.
 
Въпреки че след 31 януари Великобритания вече няма да е член на ЕС, тя ще остане обвързана с правилата на блока и ще плаща в бюджета на ЕС до края на 2020 г.
 
Но освен ако Лондон не поиска удължаване на преходния период след края на тази година, търговските отношения между ЕС и Великобритания от началото на 2021 г. ще се ръководят или от правилата на Световната търговска организация, или от договореностите, постигнати до края на 2020 г.


Британското правителство не иска удължаване на преходния период.


По думите на Фон дер Лайен, за да се бъде новото партньорството възможно най-тясно, Великобритания ще трябва да запази много от правилата, към които се придържа сега като членка на ЕС.


"Без свободното движение на хора, не може да имате свободно движение на капитали, стоки и услуги", допълни тя. "Без равнопоставеност по отношение на околната среда, труда, данъците и държавната помощ не може да имате най-висококачествения достъп до най-големия единен пазар на света. Колкото повече отклонения има, толкова по-отдалечено трябва да е партньорството", смята Фон дер Лайен.


Тя повтори, че ЕС иска ново партньорство с Великобритания с "нулеви мита, нулеви квоти и нулев дъмпинг" и засягащо всичко – от действия за климата до защита на данните, от рибарство до енергетика, от транспорт до космос, от финансови услуги до сигурност.


Изтъкна още необходимостта от всеобхватно партньорство за борба с трансграничните заплахи, "вариращи от тероризъм до киберсигурност и контраразузнаване".
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/01/08/4013722_fon_der_laien_niama_vreme_da_se_dogovoriat_vsichki/