КАЛЕЙДОСКОП

„Магически” танци на кукери в Тараклия

23 януари 2020

Новогодишна концертна програма „Здравей, Стара Нова година!“ в Тараклия

В навечерието на Нова година по стар стил специалистите на Двореца на Културата подготвиха за тараклийци голям концерт с разнообразна програма, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2134310
След приветствието на водещите с шум и страшни маски в залата пристигнаха кукери. Със своите „магически“ танци и гръмогласни чанове те изгониха злите духове.

С много смях и танци Театърът на бесарабските българи „Смешен петък“ показа на зрителите обреда „Коза“. Продължиха народен блок на концерта възпитаниците на институцията за ранно развитие „Златен ключ“ с танца „Сурва“. От сцената на български и молдовски езици прозвучаха поздравления за мир, щастие за Новата година.

Заместник-председателят на Тараклийски район Мария Кара поздрави жителите.
„Така се случи, че ние тук в Молдова отбелязваме идването на Нова година и Коледа два пъти. Мисля, че това не е лощо, защото празниците ни събират заедно, това е един добър дух, който ни дава вдъхновение за живот, за нови начинания. Желая ви здраве в новата 2020 година, мир и благополучие в семействата ви!“, каза Кара.

Концертът продължи около два часа. Повече от 20 вокални и танцови номера изпълнеха артистите от Детския дом на творчеството и Двореца на културата.

Днес бесарабските българи посрещат Новата година по стар стил. Следобед децата ще ходят по домовете да сурвакат. Вечерта ще обикалят къщите по-възрастните с обреда „Коза“. Стопаните ще ги посрещат с традиционни ястия, ще им подаряват кравайчета, бонбони и парички.

https://www.glaspress.rs/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be