ПОСТИЖЕНИЯ

Именитото сопрано Соня Йончева отново в България

22 януари 2020

 

 
Сопраното Соня Йончева е голяма звезда на световната оперна сцена. Всяка нейна поява на сцената е събитие за ценителите на оперното изкуство.
Излизала е като Дездемона в „Отело” и Виолета в „Травиата”. Представленията са били на сцената на „Метрополитен опера” в Ню Йорк.
Там се изявяват само звезди от световна класа. Българката е поканена при това при откриването на сезона в „Метрополитен”.
Някога тя е забелязана от големия Пласидо Доминго. Явява се конкурс. Впечатлява го.
Красивата и хиперталантлива пловдивчанка много години по-късно се осмелила да го попита: „С какво?”…
Участието и на сцената на „Метрополитен” е голямо предизвикателство и заради нещо друго. Операта разширява своя хоризонт. Търси нови хоризонти.
Идеята е чрез сателитна връзка да се осъществят преки излъчвания на оперния спектакъл „Отело” от Верди в цял свят. Предизвикателства…
Елитарно изкуство разтърсва пространства. И помита предразсъдъци. Изкуството се отваря за хора, трудно стигащи до магията в друг случай.
А тя е сцената в този изключителен момент за изкуството, за „Метрополитен”, за емоциите… Изневиделица силни емоции връхлитат хората.
Соня Йончева е световноизвестна оперна певица, за която пишат медийни гиганти като “Вог” и “Ню Йорк таймс”.
Учи пиано и оперно пеене в родния Пловдив. Завършва класическо пеене в Консерваторията в Женева. Получава и специалната награда на Женева.
Пее в представления и концерти в „Ла Скала”, в Милано, в театро „Реал”, в Мадрид, в операта в Лил. Излиза на сцената на Бруклинската музикална академия…
Остава във времето и приятелството й с Пласидо Доминго. Говори за него с респект и светли чувства.
Срещат се в Берлин. Съпругът на Соня Йончева асистира като диригент в Берлин в „Макбет”. Пласидо се изявява на сцената.
Омъжена е за венецуелския диригент Доминго Хиндоян. Имат син Матео.
Втората и рожба се появява на бял свят броени седмици преди да дойде пак в България.
Живее със семейството си в Швейцария. В Родината излиза на сцена в края на 2019 за концерт в зала „България”.
Цени познанствата. Дизайнерът на Тина Търнър Азедин Алая прави роклята и за премиерата на нейния албум „Париж, моя любов”. Приятели са. И нататък ще се срещнат пак.
Дизайнерът облича жени като Грета Гарбо и Марлене Дитрих. Един ден двамата вечерят и тя споменава дали да не работят заедно. „Харесва ми да направя нещо за теб”, отвръща дизайнерът.
Излъчването и няма предел. За класата и със суперлативи говорят експерти.
Някога е била на сцената в рок-опера заедно със Стинг. „Да партнирам на сцената със Стинг беше голямо явление в моя живот”, казва звездата.
Говори български, английски, италиански, френски. Испански е научила покрай съпруга си.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”