АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Световната банка завиши прогнозата си за българската икономика

20 януари 2020

 

Световната банка е повишила прогнозата си за ръста на българската икономика през тази година. Тя е ревизирана нагоре с 0.2 процентни пункта спрямо прогнозата през юни до 3.6%.
 
Експертите на банката отбелязват, че забавянето на еврозоната през 2019 г. се е отразило негативно на износа в страни като България и Румъния. Това се вижда от доклада, публикуван в сряда вечер и цитиран от "Капитал"
 
Според банката икономиката в глобален мащаб я очаква умерено възстановяване през тази година, но в същото време отбелязва, че то е под въпрос предвид несигурността в международната търговия.
 
Очакванията за развитите икономики са те леко да се забавят през тази година и слабо да се ускорят след това.
 
Другите държави от ЕС, които са в групата на развиващите се подобно на България като Унгария, Полша и Румъния, също отчитат сходни тенденции с темпове на растеж от около 3% през следващите три години.
 
"Предвид продължаващия слаб растеж на развиващите се икономики политиците трябва да се възползват от възможността да предприемат структурни реформи, които да стимулират растежа", казва един от зам.-председателите на групата на Световната банка Джейла Пазарбажоглу, която отговаря за справедлив растеж, финанси и институции.
https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/01/09/4014368_svetovnata_banka_zavishi_prognozata_si_za_bulgarskata/