КАЛЕЙДОСКОП

Коледа в Америка(1)

15 януари 2020

 

Коледно тържество в училище „Нови хоризонти“ – филиал на училище „Нов живот“
Коледа е чудесен празник навсякъде по света. Ние, българите, също се радваме и празнуваме, както със семействата си, така и с приятели, в училищата, в работата си. Около Коледа, атмосферата се насища с празничност и веселие. Хората сякаш стават по-добри и по-щедри, по-човечни. Празнуваме раждането на Христос и вярваме, че доброто винаги побеждава.
Българите обичат и почитат Коледа. Много семейства спазват Коледните обичаи и традиции и ги завещават на децата си. Това е много важно особено , когато тези деца са или родени, или израснали в чужбина. Ние, учителите от училище „Нови хоризонти“ знаем, колко е трудно на децата, живеещи в чужбина, да имат национално самочувствие и да се гордеят с произхода си. И това не е защото те не искат, а защото процесът на асимилация е нормален и агресивен, когато живееш и растеш в чужбина. За да можеш да си част от своята родина и народност, трябва да познаваш както историята й, така и нейните празници, бит и фолклор. Затова направихме коледно тържество, в което участваха всички деца от филиала и техните родители. Докато малките ученици пяха песнички и рецитираха стихчета за дядо Коледа,  по-големите  разказаха накратко, каква е българската традиция за Коледа, какво се сервира на масата; обясниха,  колко трябва да са ястията на коледната трапеза: 7, защото са седем дните на седмицата, 9, защото майката носи 9 месеца рожбата си  или 12, защото са 12 месеците в годината. Особено вълнуващ бе разказът за хляба: хлябът е силен, хлябът е живот! Грехота е да се изхвърля хляб и да се пипа с мръсни ръце! На Коледа се замесва и се пече питка с пара, като най – възрастния разчупва питката и дава на всеки по парче. На когото се падне парата, той ще има късмет и благополучие през цялата година. Те също разказаха за обичая коледуване и рецитираха коледни наричания за здраве и късмет, а „стопанката“ на къщата ги дари с кравайчета, както е традицията.
Това децата научиха и изядоха лакомо своите парчета питка. Това ще запомнят и предадат един ден на своите деца. Това запали в очите им искрицата гордост, че са част от един древен и мъдър народ, какъвто е българският. Прекрасната задушевна атмосфера и коледния дух на това мило тържество даде удовлетворение и кураж и на нас учителите, да продължаваме да учим децата на българщина. Това помогна и на родителите, да разберат ,колко е важно да спазват традициите и да възпитават децата си в дух на семейна и национална принадлежност.

Ой, Коладе, мой Коладе! Тебе пеем, Бога славим!
Колко звезди в ясно небе,Толкоз здраве в таз дружина,
Колко здравец по планина,Толкоз здраве в тая къща!
За да има догодина,Догодина, до амина!
Кажете, дружина, да бъде!

ДА БЪДЕ!
ЧЕСТИТА КОЛЕДА!

Таня Дишева
за в. „България Сега“
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/46142.html