КАЛЕЙДОСКОП

Eврокиноудар на Северна Македония

13 януари 2020

Документален филм от Северна Македония е номиниран за най-добър документален филм за 2019 г. от Европейската филмова академия
 

Македонският документален филм „Медена земя“ (Honeyland) е номиниран за най-добър документален филм за 2019 година на „Европейските филмови награди“, които се връчват от Европейската филмова академия. Това е само още едно голямо признание за филма „Медена земя“, който тази година спечели много награди.

Документалният филм „Медена земя“ е сред петте кандидати за наградата най-добър европейски филм за 2019 година. Останалите четири номинирани документални филма са – „За Сама“ от Великобритания, „Свидетелите на Путин“, който филм е копродукция на Латвия, Швейцария и Чехия, след това френско-италианския филм „Селфи“ и филма „Изчезването на майка ми“ от Италия. Церемонията на която ще бъдат известни победителите на 32-то издание на Европейските филмови награди ще се проведе на 7 декември в Берлин.

Филмът „Медена земя“, който е режисиран от Любо Стефанов и Тамара Котевска, разказва историята на Хатидже Муратова, последната женa развъдник на диви пчели в Европа. Тя живее сама с болната си майка в село без пътища, без електричество и без течаща вода в изолиран планински район на Северна Македония. Хатидже Муратова е последната в дългата редица македонски диви пчелари, която изкарва жив пчелен мед и го продава в най-близкия град – отделечен на четири часа пеша.

Основната идея на филма е да се изобрази принадлежността на човека към природата и нарушаването на естествения баланс, като се сблъскат два различни начина на използване на ресурсите на Земята.

„Медена земя“ през месец февруари триумфира в конкуренцията за документални филми на филмовия фестивал „Сънданс“ (Sundance), който се провежда в САЩ. С това той стана първият македонски документален филм, който успя да влезе в конкуренция и да спечели награда на световно известният фестивал „Сънданс“.

На международния филмов фестивал в Сaо Пауло, Бразилия, „Медена земя“ получи две награди: за най-добър международен филм и награда на журито за най-добър документален филм в категорията „Нови режисьори“.

Филмът „Медена земя“ има големи шансове да бъде номиниран и за най-значимата награда в света на киното – „Оскар“, с което би станал едва вторият филм от Северна Македония номиниран за тази награда. Първият номиниран македонски филм за наградите на Американската филмова академия, беше филма „Преди дъжда“ в 1994 г., който не успя да спечели „Оскар“.

https://www.glaspress.rs/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%bc-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd/