КАЛЕЙДОСКОП

Възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини

13 януари 2020

Историческите събития след Ньойския договор,  до голяма степен затрудняват живеещите на тези територии, а последствията от репресиите и интензивната асимилационата политика най-добре се виждат в днешни дни. Босилеград, със своята историческа и настояща съдба, е на път да бъде обезлюден и превърнат в град без бъдеще.     

 

КИЦ „Босилеград“, Сдружение ”ГЛАС”  и Демократичния съюз на българите на 9-ти ноември от 17,00 часа в салона на КИЦ-а, проведоха възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини.  Гости на събитието  бяха зам. председателят на ГК „Западни покрайнини“ д-р Валентин Янев от София, историк Стефан Дечев със свои колеги професори от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград,  доц. Ангел Джонев и други сънародници от Кюстендил,  г-н Ангел Пелтеков представител на Сдружение на запасното войнство „Капитан Райчо Николов“ от Русе, представители от Български национален съюз от София и местни граждани.

Участниците с минута мълчание отдадоха почит към жертвите избити в близост до границата през изминалите сто години. Като домакин на събитието председателят на КИЦ „Босилеград”  поздрави гостите и припомни какво представлява Деня на Западните покрайнини за босилеградчани и България.  В такъв дух се изказаха и другите участници, които изразиха покрепа към сънародниците си в Босилеград и се съгласиха, че отбелязването на трагичните дати от нашата история не е опит за реваншизъм, а стремеж да се живее свободно и нормално.

https://www.glaspress.rs/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80-%d0%bf%d