АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Премиерът Борисов поиска от САЩ визите да паднат до "година и нещо"

13 януари 2020

 

 
На откриването на "историческия" стратетически диалог между България и САЩ в София днес премиерът Бойко Борисов поиска въпросът с визите да бъде приключен до "година-година и нещо". Американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че през март в България ще дойде помощник държавният секретар по консулските въпроси, за да обсъдят отмяната на визовия режим. Инициативата за стратегически диалог между двете страни започва след срещата на Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември м.г.


След като каза, че тогава за първи път въпросът за отпадане на визите е бил поставен от самия Тръмп, Бойко Борисов обяви, че отказите са под 10%, както и че Канада няма проблем с българи, откакто няма визов режим.


Другите теми на диалог между двете страни са сигурността, отбраната, енергетиката и върховенството на закона. Според посланик Херо Мустафа срещите не са бюрократичен жест, а ще бъдат от полза на българските граждани.
 
Днес в София трябваше да пристигне заместник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но той е останал във Вашингтон заради ситуацията в Ирак. На негово място в делегацията е помощник заместник държавният секретар Матю Бойс, който каза, че голямата цел е България да се превърне в истински газов разпределител.


От своя страна Борисов обяви, че днес правителството ще вземе решение за купуване на 20% от активите на газовия терминал в Гърция, където пристига американският втечнен газ, а след това ще преговаря и за по-изгодни цени.
Здравка Андонова
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/08/4013614_borisov_poiska_ot_sasht_vizite_da_padnat_do_godina_i/?ref=home_layer2