ПОСТИЖЕНИЯ

2019. Атанас Скатов изкачи и Канчендзьонга

08 януари 2020

 

„Вярвам в неограничените човешки способности. Искам да покажа, че няма невъзможни неща”, казва Атанас Скатов в интервю за българска медия.
Алпинистът се завръща от експедиция, в рамките на която е покорил и Лхотце, и Еверест.(2017) „Всеки ден духаше силен вятър на Еверест. Имах измръзвания”, изповядва алпинистът.
Маршрутът е много труден. Еверест е качен 5 дена след Лхотце.11 дена той е изкарал на височина 6500 м.
Скатов не е единственият българин, а поредният български алпинист изкачил Еверест. Той е първият веган, направил това. Желае да покаже, че за предизвикателствата в живота няма предел.
Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и световния алпинизъм.
До 2010 година никога не е бил в планина.До 2012 година не е бил и спортист, разбираме от медиите.
За всеки алпинист е постижение да изкачиш и един път Еверест. А той катери един след друг хималайските върхове… Изкачва Лхотце, а след това и Еверест.
Български алпинист не се бил изкачвал на върха 36 години. 4 години Лхотце не бил изкачван. Скатов смята, че са имали късмет.
Замислил се е сериозно да реализира проекта: 14 х 8000. За по-малко от 7 години успява да изкачи 10+1 върха с височина над 8 000 метра.
В битката с природата и най-смелите може да попаднат в рискова ситуация.
Не случайно става дума за порив и воля, подготовка и концентрация. Слизането също е рисково. Не можеш да си позволиш нито за миг за изгубиш концентрация.
Понякога изкачването не може да бъде продължено. Няколко пъти алпинистите достигат до различни лагери. И изчакват ситуация, за да продължат щурма на върха.
През 2019 Скатов тръгва на пореден щурм на Хималайски осемхилядник: този път наред е Канчендзьонга. Изкачването е затруднено поради метеорологични условия. Духа много силен вятър. Вилнее циклона Фани.
Принуден е да преодолее и болест. Взима антибиотик. И не се отказва.
Преди Канчендзьонга Алпинисът два пъти е бил на Еверест(8848 м.), по един път на Манаслу(8163м.), Анапурна(8091м.), Лхоце(8516м.) и Чо Ойю(8158м.).
 
По време на експедицията през 2017 в Хималаите, алпинистът споделя, че за пръв път вижда смъртта толкова отблизо.
 
Дори когато постига желания резултат, изкачен е поредният осемхилядник, спокойствието и отказа от ново предизвикателство е нещо мимолетно за него.
Катери връх след връх. Българският алпинист предприема нови и нови предизвикателства през сезона. През 2019 след Канчендзьонга му предстоят още изкачвания на Гашербрум I и Гашербрум II(8035м).
По професия той е агроном по растителна защита. Всичко постига само на растителен хранителен режим.
В живота е и мотивационен лектор. Изнася лекции за личностното развитие и силата на човешкия дух.
Три седмици алпинистът изчаква да стихнат поривите на силния вятър, за да предприеме щурм към върха Канчендзьонга(8586 м). И го реализира.
Скатов осъществява самостоятелно изкачване и без допълнителен кислород.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”