КАЛЕЙДОСКОП

Откриват Център „Малката България“- Чикаго

09 декември 2019

 

На 9ти номври 2019 бе официалното откриване на Център „Малката България“.  След тържествения концерт по-късно през деня се проведе коктейл. МБУ получи по този повод поздравителни писма от министър Красимир Вълчев (МОН) и Президента на Република България - господин Румен Радев.
Става въпрос за сградата на адрес 832 Lee St, Des Plaines, Illinois 60016, която бе закупена за $1 300 000 с пари от българската общност (10 %) и с помощта на българин-инвеститор (90%), пожелал да остане анонимен. Формалният повод за придобиването на сградата бе преместването на училище „Алеко Константинов“ , което е в състава на Малко Българско Училище (МБУ). Приходите от Министерството на Образованието и Науката и тези от родителите няма да бъдат достатъчни, за да покрият разходите по изплащането на сумата (плюс лихви) към инвеститора и по ремонтите на сградата.

Именно затова е нужна допълнителна дейност, която МБУ ще развива под името Център „Малката България“.  Подобни услуги се предлагат вече в други три центъра в Чикаго – „Магура“ , „Българика“ и 1ви Български Културен Център. Това, което ще отличава Център „Малката България“ е по-голямата площ и възможността за спортни мероприятия в зала. МБУ планира също постепенно да създаде българо-американска гимназия, която да функционира в новото здание през цялата седмица. Подобни гимназии са създадени в други източноевропейски общности в Чикаго, които са по-стари от българската, като например, украинската и полската. Така чрез купуването на новата училищна сграда МБУ вече се отличава от останалите български училища в Чикаго с това, че ще извършва дейност не само през събота и неделя, а през цялата седмица. Макар други две български училища Училище „Света София“ и Училище „Иван Рилски“ също да са разполагали през годините със сграда (собственост на българските църкви), те са развивали само съботно-неделната си дейност.

Надя Минкова
в. „България СЕГА“
Снимки: МБУ
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/45901.html