ПОСТИЖЕНИЯ

Съвместен музикален проект на Людмил Ангелов и Румен Цветков

04 декември 2019

 

Преди 3 години те са решили да свирят заедно. През 2019 го осъществяват. В съвместния проект се включват пианистът Людмил Ангелов и виолистът Румен Цветков. И двамата от години са се установили в Испания.
През 2019 излезе у нас и първият им съвместен албум:Brahms Alliance. Албумът съдържа творби на Йоханес Брамс, Клара Шуман и Полин Виардо.
Музикантите свиреха заедно на Аполония 2019.
Пианистът е емблематична фигура на българската фестивална сцена. Инициатор, вдъхновител и главно действащо лице в реализирането на клавирния фестивал Пиано Екстраваганца…
Приятно е, когато съвместни проекти осъществяват музиканти, които творят в чужбина. За срещата им Ангелов коментира, че е „симпатична ирония”. Двамата се срещнали в Южна Испания. Двама класически музиканти с обща среда в България пък се запознали в Испания.
Всъщност, кариерата на не един и двама изтъкнати български музиканти преминава в чужбина. Пристигат обаче с концерти в родна България. Това е гордост нас, в България: музиката носи много духовност в живота ни.
Трудно някой е допуснат в света на музиканта. Концентрацията е съпроводена с много напрежение. Сигурно изисква и много отговорност. За професионалиста това е момент различен от хвърлена пред медии закачка или някаква фраза.
Вероятно те не желаят да са интересни с фраза. Желаят да са вдъхновени, проникновени, разтърсващи, покоряващи с Музика.
„Виолата ми, подобно човешко същество, също има своите чувства. И променя характера си”, отбелязва пред медия Румен Цветков.
Музикантът разказва закачливо за инструмента. Намира, че виолата се влияела от температурни и акустични промени. Можела, според него, да е „изморена или отпочинала, сънлива сутрин…”.
Музикантите искали да живеят във времето на Брамс. В аналоговата ера концертите на Брамс са събитие. Много биха дали да живеят без телевизия и без интернет.
Особената атмосфера, която се възцарява по време на концертите, те свързват с влизане в църква. С празник.
Медии изкопчват сякаш и нещо много лично в разговора с Людмил Ангелов. Той особено цени джаза. За него джазът бил най-близък до класическата музика като жанр.
Отстрани ние си казваме, че не случайно той кани на клавирни концерти на Пиано Екстраваганца, и Милчо Левиев, и Марио Станчев…През 2019 в рамките на този фестивал българската публика видя и друго светило на световния джаз – Чучо Валдес!
Журналисти бързат да хванат бика за рогата: как така те си сътрудничат? Ангелов пресреща въпроса със закачка: според него „трябва да има клик на две неща - в персонален план музикантите като характери да си допаднат и да има свързващи естетически и интерпретационни възгледи”.
Не скриват, че големите музикални произведения проникват дълбоко в душите. „Една от основните мисии на музиката е да рестартира душевността на хората”, уверява именитият пианист.
Актуалните събития по-скоро минават покрай музиканта. За него е важно да не се влияе от тях. „Ако един артист прекалено много се взира в пукнатините на ежедневието, вдъхновението изчезва”, апострофира Румен Цветков.
За Людмил Ангелов се знае, че освен създател на Музикалния клавирен фестивал Пиано Екстраваганца – тук, там – в Испания, е създател на Международния музикален фестивал в Толедо.
С особено настроение големият пианистът свири Шопен. Компактдискът му с ронда и вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin.
Виолистът Румен Цветков е специализирал в Далас и Чикаго, в класовете на Миша Галаганов, Роджър Чейс и Шмуел Ашкенази, разбираме от издания. Има магистърска степен от Нидерландската кралска консерватория. Концертирал е в реномирани зали на 4 континента.
От визитката му научаваме и това, че като изявен солист и камерен изпълнител, той изнася концерти в едни от най-известните зали в света,като: Карнеги Хол (Ню Йорк), Уигмор Хол (Лондон), Моцартеум (Залцбург), Берлинската Филхармония, Чикагската Филхармония.
Румен Цветков свири на старинен инструмент от 1785 г. Изработен е от майстора Симон Шодлер.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ свири ШОПЕН
От поредицата “ПРАЗНИЧНА МУЗИКА със SUCHARD”
Със съдействието на Полския институт в София и Suchard

4 декември 2019, зала „България“, 19:30
Програма: Фр. Шопен:
Прелюд оп. 45
12 Етюда оп. 10
Соната оп. 35
4 Мазурки оп. 24
Полонез оп. 53