КАЛЕЙДОСКОП

Лидерите на страни от Западните Балкани на среща в Охрид

03 декември 2019

Охрид бе домакин на нова среща на върха на страните от Западните Балкани, на която не присъстваха само представители на Косово. На срещата в Охрид взеха участие премиерът на Северна Македония – Зоран Заев, премиерът на Албания – Еди Рама, президентът на Сърбия – Александър Вучич, председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина – Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора – Драгица Секулич.

С присъствието на представителите на БиХ и Черна гора на тази среща, на практика се реализира призива на Зоран Заев, Еди Рама и Александър Вучич. Именно след техната първа тристрана среща, която се проведе миналия месец в Нови Сад, те призоваха и останалите страни от Западните Балкани да се присъединят към инициативата, която e известна и като „Малък Шенген“.

На срещата в Охрид са били обсъдени напредъка на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, чрез премахване на барирерите за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. В заключенията от срещата на върха в Охрид се подчертава, че всички страни от Западните Балкани споделят европейските ценности и продължават да работят за прилагане на европейските стандарти в техните общества.

Събеседниците са потвърдили факта, че преговорния процес за членство в ЕС е най-добрият трансформационен инструмент за осигуряване на просперитет и напредък на обществата, но също така и за осигуряване на структурно и ефективно сближаване между Европейския съюз и Западните Балкани.

След приключването на срещата петимата политици проведоха съвместна пресконференция. Македонският премиер в обръщение си заяви, че тази среща, както и инициативите, предвидени в плана за приоритетни мерки, не са алтернатива на стремежите на страните от Западните Балкани за членство в ЕС, и че пълната интеграция в ЕС остава основна цел за всички държави от региона.

Премиерът Зоран Заев подчерта, че тази инициатива ще даде по-голямо значение на региона на Западните Балкани като цяло, а също ще допринесе всяка страна от Западните Балкани да има по-добри позиции в процеса на преговори за членство в ЕС. Той добави, че на днешната среща в Охрид, разбиране и подкрепа за тази инициатива са били дадени от представители на Европейския съюз, на Съвета за регионално сътрудничество, както и от представители на финансовите институции – Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

Следващата среща на лидерите на страните от Западните Балкани е планирано да се проведе в Дуръс, Албания през следващия месец.

Зоранчо Маринков, „Гласпрес”,

https://www.glaspress.rs/%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%