КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит и избори. Изследвания на социолози

02 декември 2019

 

 
Британската Консервативна партия губи част от преднината си пред Лейбъристката партия, показа публикувано снощи проучване на "Делтапол", цитирано от "Ройтерс", предаде БТА.
 
Малко преди насрочените за 12 декември избори подкрепата за консерваторите е 43%, което е спад с 2 на сто спрямо предишната седмица. Подкрепата за лейбъристите е 30 на сто и е без промени.
 
Подкрепата за проевропейските Либерални демократи е нараснала с 5%, достигайки 16 процента, показва проучването.
 
Очаква се след изборите премиерът Борис Джонсън да разполага със значително мнозинство, според проучване на фирмата за анализи "Дейтапраксис", цитирано от в. "Сънди таймс". Консерваторите вероятно ще получат 349 места в Камарата на представителите, с 57 повече отколкото в момента, показва създаден от фирмата модел. Лейбъристката партия може да очаква да загуби около 30 от депутатите си, оставайки с 213 места.
 
Другата партия, която ще засили подкрепата си, е Шотландската национална партия, която ще си върне 14 места.
 
Създаденият модел се основава на информацията от 270 000 разговора с избиратели, извършени от компанията за проучване на общественото мнение ЮГав.
 
Британската Консервативна партия ще включи в предизборните си обещания ангажимент да внесе до края на годината за гласуване от парламента споразумението с ЕС за Брекзит, предаде "Ройтерс". Агенцията цитира откъс от речта на Борис Джонсън, която се очаква той да произнесе днес на представянето на програмата на бъдещото консервативно правителство, което ще бъде създадено в случай на изборна победа.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/11/24/3996490_konservatorite_vuv_velikobritaniia_gubiat_podkrepa/