КАЛЕЙДОСКОП

Теодор Ушев от Монреал посяга към „Оскар”

29 ноември 2019

 

Световните критици предвиждат успех за "Физика на тъгата" в надпреварата за "Оскар"
 
Филмът "Физика на тъгата" на Теодор Ушев, създаден по мотиви от книгата на Георги Господинов със същото заглавие, е сред повече от 90 късометражни анимационни филма, които ще се борят за "Оскар" тази година в категорията. Макар да е трудно предварително да се дадат каквито и да било обективни прогнози за това кой има повече шанс в сравнение с други, творбата на Ушев определено изпъква сред останалите. Това показва анкета, проведена с някои от най-извените директори на фестивали и критици на късометражно анимационно кино в света, проведена от изданието Cartoon Brew.
 
За да добие по-добра представа за тазгодишните участници в съревнованието, изданието Cartoon Brew анкетира някои от водещите експерти в областта, които имат впечатления от претендентите. "Това са хора, които гледат и изучават анимационни късометражни филми през целия си живот - хора, които гледат стотици (или дори хиляди) анимационни късометражни филми на година. Работата им е да отличават качествената анимация", пише изданието.
 
За целта те карат всеки от запитаните експерти да отличи своя любим късометражен филм от квалифицираните за "Оскар". Били са поканени също така да напишат и свое кратко впечатление за своя фаворит.
 
Така в крайна сметка се е стигнало до списък от 23 филма, а сред трите, получили най-много гласове, попада и творбата на Ушев.
 
Най-много гласове - 12 - е получил полският "Киселинен дъжд" на Томек Попакул. На второ място с десет гласа е "Физика на тъгата", който е заглавие на Канада, а на трето със седем гласа се подрежда "Дъщеря" на Дария Кашчеева.
 
В гласуването филмът на Ушев е топ избор на директорите на фестивали за анимационно кино от Канада, Словения, Испания, както и на журналист от 24 Images, Франция.
 
Тази година за първи път в категорията за анимационен късометражен филм има и официален кандидат от България. "Задачи за деня" на Петя Златевапо стихотворение на Стефан Иванов - част от проекта "Шрих и Стих 2" на "Компот Колектив", който съчетава поезия и анимация, получи правото да достигне квалификация след избора на журито във фестивала In the Palace.
 
Другото българско заглавие в надпреварата е "Ага" на Милко Лазаров, който ще се бори за статуетката на Академиятас рекорден брой кандидати в категорията за чуждестранен филм.


Повече за оценките на критиката и директори на филмови фестивали за "Физика на тъгата" на Теодор Ушев може да прочетете тук.
Мая Стефанова
https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/11/22/3996053_eksperti_ot_cial_sviat_predvijdat_uspeh_za_fizika_na/