КАЛЕЙДОСКОП

От Феста във Франкфурт на Майн излетяли мисли…

28 ноември 2019

 

 
Специално за нашия портал главният организатор на Фестивала г-жа Деана Иванова,  сподели:
“Единадесетия Фестивал на българите по света “ Аз съм българче“ 2019 Франкфурт на Майн отново събра децата ни по света, за да покажат как се трудят и искат да съхранят българското , а други как да направят света по хубав. Започна се 2009-та година, без да имаме очаквания за голям размах, а точно това се получи. Вече имаме участници с детските творби от няколко континента. Много са предизвикателствата по време на организирането на всяко едно издание, но най-големия двигател на всичко са детските усмивки, очакващите очички и радостта, която свети от личицата им. Благодарение на ДАБЧ се чувстваме подкрепяни и от Родината ни. Благодарна съм на Сдружение „ГЛАС„ от Босилеград, че ни подкрепят, помагат и са с форума, че са част от него и така той става и техен….това пък е изпълнението на една от главните цели на Фестивала – да е на всички българи по света”.
 
В рамките на Фестивала на българите по света „Аз съм българче” обикновено  има три конкурса: за есе, за рисунка и музикално словесно народно творчество (сценични изкуства-музика, танци, рецитация и театър). В тазгодишното издание специално внимание намери още една много важна категория, става въпрос за екологичните трудности и проблеми, на които в последно време се обръща все повече внимание.
 С участието си в конкурсите, децата  в чужбина имат възможност да покажат родолюбието си, българското самосъзнание и ги мотивира да съхраняват българската си духовност. Наградният фонд за конкурсите се осигурява и подпомага от Държавна агенция за българите в чужбина и различни спонсорства.
В тазгодишното издание децата от Босилеград се представиха повече от успешно с рисунки предимно в конкурса посветен на екологична тема.  Благодарение на  Любиша Пенев – преподавател по изобразително изкуство в босилеградското основно училище талантливите деца имаха възможност да нарисуват различни рисунки  със  своето послание за състоянието на природата и важността да я опазим.  
Инициаторите на проекта  „Предприятие за екологично самосъзнание” Сандра Петрова, Бранка Стойева и Дарко Стоянов, който беше реализиран в началото на годината с подкрепа на Сдружение „ГЛАС“  взеха участие на заключителната част от фестивала.  Пред домакините и организаторите, както и  гостите на това мероприятие разказаха за своите дейности и мотивациата да се ангажират в тази много важна кауза.
На следващия ден  (3-ти ноември)  любезните домакини организираха за всички гости  разходка по най-интересните и знаменити места в неспорно красивия и впечатляващ Франкфурт.
Участието на босилеградските деца се осъществи благодарение и на подкрепата на Посолството на Р. България в Белград и на г-н Радо Точев.
 
Информация: Александър Димитров, "Гласпрес"