КАЛЕЙДОСКОП

Фестивалът „Аз съм българче” - Франкфурт на Майн 2019

27 ноември 2019

 

 
Представители на българското консулство във Франкфурт и на Държавната агенция за българите в чужбина със своето присъствие уважиха организаторите и гостите на Фестивала. Асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.” от Мадрид за единадесети път осъществи любимия на децата фестивал „Аз съм българче”.
 
Тази година домакини на заключителната част на фестивала бяха две български организации – Българо-немско образователно сдружение “Буквар”, родителска инициатива, която организира българско училище за 75 деца от предучилищна възраст до 6-ти клас и Немско-българската инициатива за култура, образование, бизнес и социални дейности “ИМПУЛС” - и двете от  Франкфурт на Майн, Германия.
Инициативата основно има за цел да съхрани националното самосъзнание, бит и култура, да способства за насърчаването на изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина. Фестивалът е посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците.
В рамките на два дни (2-ри и 3-ти ноември) организаторите се постараха да предложат интересна програма, която да задоволи всички. Детското утро, в което се включиха най-малките, бе разделено на две части:  автор и илюстратор на детска книга от Аахен я представи пред 90 деца, след което децата рисуваха собствени книжни герои.
През втората част на утрото децата от предучилищна група 1-ви, 2-ри и 3-ти клас представиха свиоте проекти за опазване на околната среда. Играха игри с предмети саморъчно направени от рециклирани материали.
Същия ден се проведе и кръгла маса, по идея и реализация на ДАБЧ и асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А.”- Мадрид. На нея бяха обсъдени проблеми и възможности предимно свързани с неделните български училища в различните западно европейски държави.
На финалния концерт бяха раздадени грамоти на децата, включили се в конкурсите. Най-добрите рисунки бяха изложени по стените на залата. Бяха раздадени и официалните плакети в знак на благодарност към организаторите и домакините.
Удоволствието да връчи грамоти и паметни медали имаше г-н Димитър Карарусинов, държавен експерт в ДАБЧ. В интересната концертна програма участваха деца от Германия, Испания, Италия, Унгария и Сърбия...
След концерта домакини и гости опитаха домашно подготвени специалитети от майките на децата. Вкусните пици бяха частично спонсорирани от местен бизнесмен, собственик на заведение във Франкфурт а Майн.
Следва
Информация: "Гласпрес"