КАЛЕЙДОСКОП

В КИЦ „Босилеград“ отбелязаха Деня на народните будители

25 ноември 2019

С представяне на трите тома на книгата  „Светът за българския воин“ и „Прочете ли и гърба“ и изпълнения на трио „Евридика“, КИЦ „Босилеград“ и Столична община – дирекция „Култура“, отбелязаха Деня на народните будители  в Босилеград.

В началото Иван Николов поздрави и честити празника на гостите и посетителите като припомни какво представлява Деня на народните будители и кои са те. Николов прочете и поздравително слово от вицепрезидента на Р Бългаиря г-жа Илияна Йотова, след което трио „Евридика“ направиха истинско празнично настроение с майсторско изпълнение на български народни песни.

 

Авторът Димитър Димитров в продължение на повече от час задържа вниманието на посетителите с представянето на книгите си.

Книгите „Светът за българския воин“съдържат материали от западни публикации за България в известни английски, германски, френски, италиански и др. издания. Първата книга е от Нишкото въстание през 1841г. до Балканската война, втората е за двете Балкански войни 1912-13, а третата е за периода от Първата световна война до 1944г. Материалите са фототипни текстове, снимки, илюстрации и гравюри в оригинал и преведени на български език. Учудващо е, че по това време западните вестници твърде често слагат събитията в България на първа страница.

 

Четвъртата книга е току-що излязла от печатница от същия автор „Прочете ли и гърба“ и за първи път бе представена в Босилеград. Тя също е от времето на Първата световна война и представлява сборник от военни картички които войниците са изпращали от фронта на семействата или са получавали и представляват не само интересен исторически източник, но и свидетелство за това как са расъждавали и какво са си писали тогава. В книгата е публикувана и картичка от Босилеград.

Гости на програмата бяха вторият секретар на българското посолство в Белград г-н Юлиан Китипов и представители на Граждански комитет „Западни покрайнини“ проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев.

Иначе, авторът Димитър Димитров е известен български журналист работил в „Историко-политическа програма“ по Би Би Си.

https://www.glaspress.rs/%d0%b2-%d0%ba%d0%b8%d1%86-%d0%b1%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd/