АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Борисов: Антибългарската реторика в Северна Македония трябва да бъде забравена

22 ноември 2019

 

 
Премиерът Бойко Борисов декларира, че ако Северна Македония иска да стане член на ЕС и НАТО, трябва да забрави антибългарската реторика.


"Проведох вчера среща с нашите така наречени сестрински партии и с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Той ме увери, че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС и НАТО е приоритет за ВМРО. Аз настоях това да бъде декларативно, защото за да може една страна уверена да върви към двата съюза, всички партии трябва да са го декларирали и приели", информира министър-председателят на България пред журналисти в Хърватия, където присъства на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП).


"Антибългарската реторика в Северна Македония не само трябва да бъде забранена, но и да са убедени, че не е правилна. Ние не сме били окупатор на никого. Фашизмът е залял тогава цяла Европа и да се лепва такъв етикет на България никога няма да допусна. Прочитът на историята е такъв, какъвто историците са го казали и какъвто ние от векове сме го възприели. Ако искат да вървят напред, ясни са европейските перспективи и ценностите, които изповядваме, и това е една от тях. Това са го чули от мен в прав текст не само на така наречените двустранни срещи, но и пред ръководството на разширения състав на ръководството на ЕНП снощи. Още веднъж съм го повторил в тяхно присъствие и съм ги накарал да го декларират. Така че оттук насетне се надявам да бъде спазено", коментира Борисов.
Видка Атанасова

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/11/21/3995263_borisov_antibulgarskata_retorika_v_severna_makedoniia/?ref=home_main_news