АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е "повече от същото" и това е правилно

19 ноември 2019

 

 
 
Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова обяви в ефира на БНР, че е съгласна с оценките за проектобюджета за идната година, че представлява "още от същото". Тя посочи, че е правилно да е така, защото политиката, която се води от ГЕРБ е неговата предизборна програма и тази на управляващата коалиция и е нормално да се надгражда с обявените приоритети във всеки следващ бюджет.


Допълни, че прогнозата е била брутният вътрешен продукт на България да нарасне до 115 млрд. лв. към края на 2021 г., а за 2020 г. вече прогнозата, записана в проектозакона за бюджета, е той да е 127 млрд. лв.


Доходите в бюджетния сектор ще се вдигнат за поредна година, напомни Стоянова с уточнението, че с 10% се предлага да се вдигнат не заплатите, а с толкова нараства сумата за увеличение на държавните заплати. Всеки служител щял да получи увеличение, съответстващо на правилата, по които се определя неговата заплата и на индивидуалната оценка за неговата работа.
 
Стоянова посочи, че минималната заплата също нараства с всяка година като за 2020 г. се предвижда да е 650 лв. Обясни, че тази държавна политика за доходите неизменно оказва натиск върху частния сектор, който също е принуден да вдига заплатите, за да може да задържи качествените си служители.
 
В отговор на въпрос обяви, че няма друг икономически издържан начин да се вдигнат пенсиите освен чрез повишаване на осигурителните вноски на работещите. Планираната актуализация от юли догодина обясни с лекия ръст върху приходите от осигуровки и инфлацията.


След като през седмицата финансовият министър Владислав Горанов призова кметовете не да обещават сваляне на данъци, а да ги повишат, за да могат да посрещнат разходите на общините, сега и Менда Стоянова препоръча същото. В предизборната кампания даваха обещания за сваляне на данъците и в същото време обещаваха инвестиционни програми. Не можеш да искаш да облагородяваш населеното място и едновременно с това да намаляваш приходите на общината, коментира тя. Според нея кметовете трябва да осъзнаят това още в първите дни на встъпването си в длъжност. Лесно е да се поддадеш на еуфорията на популизма преди изборите, друго е да управляваш община, заключи тя.


Предстои на извънредно заседание във вторник проектобюджетът за 2020 г. да се гледа в пленарна зала на първо четене.
Татяна Димитрова

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/11/10/3989620_menda_stoianova_bjudjet_2020_e_poveche_ot_sushtoto_i/