ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Париж

12 ноември 2019

 

И Григор Димитров срещна в Париж Новак Джокович на ½ финал
„Ще се усмихне ли Григор в Париж?” Този въпрос си зададоха в студиото на популярно тук спортно talk show водещи спортни коментатори у нас. Предстоеше Mастърс 1000 в Париж. И поредното участие на голямата звезда на българския професионален спорт Григор Димитров.
Когато дълги години си спортен коментатор в много слушано спортно предаване в популярно тук радио, няма как да не си водещ коментатор. А ако искаш да се съхраниш като стойностен коментатор, просто няма как да не използваш, мисля си, ирония и самоирония.
Изневиделица май прозвуча и следното: Ще се усмихне като види Айфеловата кула.
Григор наистина премина през сложна година. Така се изказа за нея самият Григор. Той се завърна вихрено в елита на световния тенис в края на сезона. Беше се сринал много назад в рейтинга.
С играта си в Париж, Григор Д. ни върна и усмивките по лицата, усмивките по лицата на всички, които обичат тениса и българския спорт. В последния Мастърс за сезона той стигна…до ½ финал.
Впрочем, във всеки турнир, където и да се представя Григор Димитров, по света, се веят родни трикольори. Сънародници тук и там скандират „Гришо, Гришо”.
В социални мрежи може и да има и (ехидни) закачки и злъч, понякога, но хората са различни: спокойни, превъзбудени, странни, усмихнати…
Някой би казал, че постижение би било той да спечели срещу Новак Джокович. И този някой би имал право. Григор Димитров не успя да направи накрая в Париж точно това. С няколко последователни успеха той обаче се придвижи много напред по схемата на турнира.
Живата легенда на световния тенис остава непобедим за българина през 2019. Григор има само един единствен успех срещу Джокера в своята кариера дотук.
Нека бъдем и по-смели в обозначенията: Джокерът днес е в елита. Живата легенда за втора поредна година… играе в Париж финал. При това, този път е в качеството на №2 в света.
Сблъсъкът на корта в Париж приключи за българина при 6:7(5), 3:6. В първия сет той водеше с 5:3 в тай-брейка при негов сервис.
За специалисти и просто държалите ракета в ръцете е ясно, че спечелилия тай-брейк влиза с летящ старт във втория сет. Успехът в този момент сериозно накланя везните за краен успех. Към единия от двамата на корта. Неуспехът се преодолява сложно.
Григор Димитров преодоля през сезона спадане на формата и изхвърчане от топ 50 в ранглистата. Не бе обсебен от самосъжаление. Прояви воля и характер. И се завърна устремно в топ 20.
За да стигне до сблъсъка с Джокович в Париж Григор Д. спечели 4 поредни мача. Последният му успех бе срещу напористия чилиец Гирин. Младият чилиец прави много силен сезон. В него той реализира и два финала. ¼ финалът с него за Григор Д. приключи при 6:3, 7:5.
Българинът се класира за 6-ия си ½ финал от сериите Мастърс. Той не бе играл в тази фаза от април 2018, отчетоха медии.
В Париж звездата на българския спорт игра като цяло красиво, спокойно, зрелищно, без сложни ефекти.
И някак прекалено спокойно Григор Д. премина през 1/8 финала. Спечели мача със 7:5, 6:3. А там срещу него се изправи голяма звезда на световния тенис - Доминик Тийм. Австриецът прави, при това, силен сезон. И е в топ 10…когато Димитров е №27 в рейтинга.
Само този да беше успехът във финалния Мастърс, усмивката, мисля си, би била задължителна. След Париж Григор се завърна…в топ 20. Започна сезона като №19 в света, за да го приключи като №20.
В мача срещу Джокович българинът се представи на ниво. Димитров завърши с 20 уинъра при 20 непредизвикани грешки. Джокович направи също толкова непредизвикани грешки…при 13 уинъра.
Сърбинът реализира 5 аса и направи 4 двойни грешки, Димитров – 7 аса и 1 двойна грешка. Срещу легендата обаче и това се оказа недостатъчно, за да наклони везните в ползва на Димитров  като краен резултат.
Спортна медия тук изведе със заглавие: „Григор не повярва в чудото. Джокович го отстрани в Париж”. Веднага , естествено, текстът ни обяснява: „…Зрителите видяха спиращи дъха разигравания и тенис от най-високо ниво”.
Григор Димитров завърши сезона с 2 паметни успеха срещу тенисисти от топ 10: срещу Федерер - в Ню Йорк, и срещу Тийм - в Париж. А и това не е никак малко, ако става дума за тенисист от топ 20.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”