КАЛЕЙДОСКОП

Юбилей на Тараклийския университет

07 ноември 2019

Тараклийският Държавен университет „Григорий Цамблак“ навърши 15 г
 

Тараклийският Държавен университет „Григори Цамблак“ днес отбелязва 15-ата годишнина от създаването си. По този случай в учебното заведение се проведе тържествено събрание, съобщава БТА.

Празникът бе посветен на всички преподаватели, служители, работили и работещи в университета хора, „които са показали силата на българския дух, ярката си индивидуалност и професионализъм, на бившите и настоящи възпитаници, на обществени дейци учени-българисти, благодарение на които функционира това уникално висше учебно заведение в бесарабския град Тарклия“, обявиха водещите на събранието. С подаръци и поздравителни адреси пристигнаха почетни и високопоставените гости от Молдова, Приднестровието, Украйна, Румъния и България. Събранието откри ректорът на университета д-р Мария Паслар, която подробно разказа за постиженията и трудностите с които се сблъсква висшето училище.

В бъдеще „ще направим всичко най-възможно Тараклийският университет да се съхрани в системата на висшето образование на Молдова“, увери присъстващите съветникът на президента на Молдова г-н Корнелиу Попович. Той подчерта, че днес висшето образование в републиката преживява не най-леките времена – изгубихме голямо количество студенти. Преди няколко години имахме повече от 120 хиляди студенти, сега са 60 хиляди. Поради миграцията вече имаме и недостиг на висококвалифицирани кадри и за това смятам, че дойде времето да се разработи програма за спасяването на висшето образование на република Молдова. Не е случаен фактът, че преди седмица Тараклийският университет подписа спогодба за консорциума с българския университет. Според мен, това е бъдещето на всички университети у нас“, каза от сцената съветникът на молдовския президент.

Днес е голям празник на двата народа на Молдова и България, които имат такава скъпа рожба – Тараклийски държавен университет „Григори Цамблак“, каза съветникът на министъра на образованието и науката на Република България Костадин Костадинов.

От името на министър Красимир Вълчев и цялото министерство на образованието Костадинов поздрави преподавателите и студентите по случай годишнината от откриването на университета и 10-ата годишнина, откакто той носи името на Григори Цамблак, осъществил повече от 500 години духовен и научен мост между България и Молдова.

Българският посланик Евгений Стойчев заяви, че 15 години не са много за висше учебно заведение, което е създадено с поглед и надежда към бъдещето за осигуряване на условия за съвременно обучение и подготовка на сегашните и бъдещите поколения на район Тараклия и на република Молдова. Според него обаче 15 години са достатъчни да бъдат направени изводи и равносметка на изминалия път, да бъдат набелязани приоритетите и съответните нужди на българската общност и младежта от региона в съответствието със съвременните критерии и приоритети на молдовската образователна система, с европейските амбиции на страната и съвременните предизвикателства на времето. „Същевременно трябва да признаем, че са необходими още много усилия за постигане на тези цели, коитобиха позволили университетът да отговаря на актуалните критерии за превръщането и утвърждаването му като привлекателно и модерно висше учебно заведение. Смятам, че срочните приоритетни цели пред университета, с оглед неговото запазване и развитие, за трансформацията му във филиална българско висше учебно заведение и внедряване на нови специалности, които да повишат интереса на младите хора. Изискват се общи, еднопосочени, последователни, целенасочени усилия на местно и държавно равнище, наобществено и институционално ниво. Искам да ви уверя, че България ще продължи да оказва материална и техническа помощ в рамките на своите възможности и с подкрепата на държавното ръководство на Република Молдова ще можем да направим това заедно. И след трансформирането на университета България ще поеме изцяло издръжката му и ще положи максимални усилия за неговото развитие и утвърждаване в полза на младите хора от Тараклийския район и република Молдова“, каза българския посланик.

С поздравителния адрес към присъстващите в аулата на университета се обърна трети президент на Молдова Владимир Воронин, който на първи октомври през 2004 година заедно с Българския президент Георги Първанов отвориха университета. «Днес, 15 години по-късно, можем спокойно да кажем: решението за университета беше правилно и навреме. Идеята, която стои в основата на Университета в Тараклия, е преминала изпитанието на времето. През годините почти хиляда млади мъже и жени са получили дипломи от вашия университет. Повечето от тях съставляват културния, научния, политическия елит не само на Тараклия, но и на цяла Молдова», изтъкна Владимир Воронин.

Топли думи за университета изказаха и първият ректор на учебното заведение д-р Николай Червенков, представителите на местното ръководство, ректори, дипломати и общественици.

Студентите от специалност „Музика“, танцов състав на университета и ансамбъл „Родолюбие“ изпълниха инструментални, вокални и танцови произведения от български и молдовски автори.

glaspress.rs/тараклийският-държавен-университет-3/