ПОСТИЖЕНИЯ

Именитият цигулар Васко Василев изнася концерти в България и през 2019

06 ноември 2019

 

Популярността му тук е огромна. Само най-големите звезди се решават да излязат на концерт в зала „Арена Армеец”. А той го направи.
Изключителният цигулар Васко Василев прави концерт там, където излизат на сцена…рок величия.
Пристига за концерти в България и през 2017, и през 2019.
Концертите му са събития. През 2017 „Годишните времена” на Вивалди бяха коледният му подарък за българската публика.
Излезе пред публиката заедно със солистите на „Ковънт Гардън” и бенд от 11 души от различни националности. 
Изпълненията на виртуозния музикант са определяни като „прочувствени, разтърсващи, докосващи”. Казват за неговите концерти, че е винаги изненадващ , ексцентричен и различен в начина, по който поднася музиката.
През 2019 предприема тук ново предизвикателство. Той ще направи 15 концерта за 16 дни в 14 български града.
Турнето му сега включва срещи с публиката в Плевен, Велико Търново,Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Асеновград, Смолян, Пазарджик, София и Благоевград.
Българските фенове на виртуоза ще съпреживеят програма, посветена на фламенкото и изключителния китарист Пако де Лусия. Представяна е вече в Испания.
Той държи особено силно на контакта с публиката. Зарежда се от публиката, както сам обявява. Концертите му пълнят залите…
Изчерпали се билетите за негов концерт в НДК. Пускат билети за генералната репетиция…За да могат повече желаещи да го чуят „на живо”.
Виртуозът свири в България и музикална класика, и филмова музика.
Обича да пътува. Харесва динамиката. Като го питат за любима социална мрежа – той отблъсква със закачка: „животът ми е социална мрежа”.
Васко Василев е звезда в Лондон. Концертмайстор е на кралската опера в Лондон. Изнася и солови концерти.
В някои моменти животът му преминава в полет и в самолета от турне към турне. Приема натоварвания. И обявява: „…Не правя нещо, което не ми е приятно. Всичко останало е като игра и удоволствие”.
Зад кадър сякаш остава контекстът. Можем да го открием в къртовския труд и изключителните натоварвания, на които големият музикант се подлага…
Музикантът намира за забавно да сподели и за динамиката в работния график. „Концертът е 2 часа. За да се случи обикновено съм станал в 4 сутринта”, започва разказа Василев.
Следва продължение. Изброяване на действия. „…Придвижил съм се с куфар и цигулка до летище, пил съм кафе на терминала със сънени хора, които отиват или се прибират от ваканция... после такси, после хотелска стая за кратко и отивам в концертната зала, където следва репетиция, ново кафе, кратка почивка за обяд и концерт”, ни съобщава виртуозът.
Не сменя приятели, изпаднал във влияния. Не се влияе от конюнктурата. Съхранил е сърдечност от срещите и сътрудничеството с Албена Денкова и Максим Ставийски.
Музикантът изпитва голямо уважение към успеха на всеки един. Защо ли...Както сам казва, той „намира, че е сложно да се постигне нещо значително, което да вълнува повече хора”.
Излъчва благородство. С него са надарени само много талантливите и щедри хора. Съхранил е Благородство, присъщо на признати професионалисти, които се раздават за другите.
Най-голяма симпатия изпитвам към хора, които са запазили спонтанността и чувствителността си и не са променили същността си”, изповядва музикантът.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”