КАЛЕЙДОСКОП

Станишев: ЕС направи историческа грешка

06 ноември 2019

 

Станишев: ЕС направи историческа грешка с решението за Албания и Северна Македония
 
Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани".
Това коментира пред БНР Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, по повод решението на ЕС да не покани Северна Македония и Албания за начало на преговори за членство в Евросъюза.
"Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през следващата година през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки, защото една страна блокира този процес и това е Франция... Така се обезкуражават тези, които правят реформи, търсят добросъседство, нов стил, дух на отношенията в региона", коментира той.
По думите му случилото се е несправедливо.
"Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство", категоричен той.
Сергей Станишев коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено  докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел.
"Трябва да се избегне най-лошият сценарий - Брекзит без сделка, защото това би имало сериозни последствия... Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко - удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори", смята Станишев.
По-рано тази седмица Европейският съвет не успя да постигне съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония
По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.
https://news.bg/bulgaria/stanishev-es-napravi-istoricheska-greshka-s-reshenieto-za-albaniya-i-severna-makedoniya.html