КАЛЕЙДОСКОП

Местни избори 2019. Социолози коментират

30 октомври 2019

 

 
"Галъп": БСП не се е мобилизирала за Манолова, Фандъкова губи гласове
СП в София не е била достатъчно мобилизирана зад подкрепената от нея Мая Манолова на вчерашния първи тур от местните избори. Сегашният кмет Йорданка Фандъкова, издигната за трети мандат, също губи гласове. Това са наблюденията на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" след като вече е известно, че двете отиват на балотаж при 36.7% за Фандъкова и 27.4% за Манолова.
 
"В партиен план БСП може би не успява да достигне резултата си от евроизборите наскоро в абсолютни гласове – тогава те събраха 85 хиляди гласа. В същото време, Йорданка Фандъкова явно взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. – тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. Сега – по предварителни изчисления – гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова", коментират социолозите.
 
И при Фандъкова, и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери – между една пета и една четвърт от вота им, сочат социологическите данни. "Явно, и "сини", и "червени" имат своето представителство в по-високите възрастови групи в София. Това е и отличителната черта на столицата, докато в останалата част от страната възрастният вот е преимуществено "червен", коментират социолозите.
 
Най-активните в икономически план възрасти пък, очаквано, подкрепят кандидати от типа на Борис Бонев (Спаси София) и Борислав Игнатов (Демократична България). Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е – по традиция за това политическо пространство – в по-голяма степен представен сред най-образованите групи.
 
"Галъп" подчертава, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано "женски" вот. "По-мъжки" е той при кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки и особено при лидера на "Атака" Волен Сидеров. Последното е логично при по-радикалните групи и е очаквано на фона и на възрастовото-половата структура на общността, коментират социолозите от "Галъп".
https://www.dnevnik.bg/politika/2019/10/28/3983005_galup_bsp_ne_se_e_mobilizirala_za_manolova_fandukova/