АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

29 ОКТОМВРИ – ДЕН НА БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

29 октомври 2019Датата се свързва с освещаването на храм-паметника "Свето Преображение Господне" в Болград. Официално е решено тя да се обяви за празник през 1938 година.

 
Денят на бесарабските българи е ден за отдаване на дължимото им за развитието на България. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 година.

На 29 октомври 1838 година, след около пет годишно строителство, в Болград се освещава трипрестолния храм “Свето Преображение Господне”. Храмът е създаден по проект на руския архитект Аврам Мелников.
 
В изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Храмът се освещава от бесарабския владика архиепископ Кишиневски и Хотински Дмитрий Сулима.
 
В края на 18 и през 19 век около 400 000 българи се преселват в княжествата Влашко и Молдова и Бесарабия. През определени периоди Бесарабия е руска територия.
 
Съгласно дадените им права и привилегии, бесарабските българи организират свои колонии. Основават градовете Болград и Комрат, както и 64 села.
 
Българите са намерили възможности за свободно развитие. Нашите сънародници полагат усилия за съхраняване на своята вяра, роден език, традиции и обичаи.
 
Преодолявайки трудностите на преселението и усвояването на новите земи, българите съумяват да постигнат добро икономическо равнище. Като организират духовните си и просветни средища, получават възможности за по-нататъшен просперитет.