ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Младият цигулар Елин Колев с концерти във Враца и София

23 октомври 2019

 

Усмивката му е заразителна. Елин Колев излъчва романтика, искреност,откритост,чувствителност. Той ще каже: „Всеки човек с усмивка ми е приятел…”
И той, като Мила Георгиева, пристига при нас от Германия. Всъщност, тя - концертмайстор на симфоничния оркестър на „Радио Щутгарт” - поделя времето си между Щутгарт и Лондон, където е семейството й.
За разлика от Мила Елин е изгряваща звезда. И не е роден в България. Роден е в Германия. И той като нея, обаче, съвсем млад се изявява на концертния подиум. Печели особено признание.
Музиканти не се сравняват, казват професионалисти. И двамата музиканти са разглеждани в медии тук като „детето-чудо”. Те са хиперталантливи музиканти, които от ранна възраст показват изключителни умения.
Мила Георгиева отдавна е пораснала. И има семейство, с три деца. В житейски план на Елин Колев всичко това тепърва предстои. Роден е през 1996.
С поглед откъм 2019, 5 години са изминали от последното пристигане на Елин Колев в България. Сега музикантът излиза с концерти във Враца и София.
И двамата музиканти успешно партнират при реализирането на програмата на „Концертмайсторите”. Популярният в България цикъл се финансира от програма „Култура” на Столична община.
През годините в този цикъл са се включвали и някои водещи звезди на световната класическа музика като Найджъл Кенеди, Пинкъс Цукерман, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман…
В цикъла „Концертмайсторите” през 2019 се представят и българските музиканти, които са в чужбина, Мила Георгиева и Елин Колев.
Във виртуален план ги свързва Вивалди. И двамата музиканти са свирили за българската публика „Четирите годишни времена” на Вивалди.
Концертната програма на Елин Колев с оркестъра на „ФМ Класик радио” в България този път включва познати и непознати произведения на великия композитор…
Музикантът е роден и израснал в Германия. Там живеят и работят неговите родители. На 8 години той свири с оркестър. На 12 - вече е стигнал сцената… на „Карнеги хол”.
Елин е носител на приза „Млад талант” на Европа през 2010 г. Наградата е на Европейската фондация за култура в Германия.
През 2006 той е приет като изключително надарен ученик в Лайпцигския университет за музика и театър. Учи при проф. Каролин Видман.
През април и май 2009 музикантът осъществява първото си концертно турне в САЩ. Посещава Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота, Арканзас…разбираме от медии.
Елин Колев е носител на наградата „Най-добър млад талант” и на наградата „Сарасате” от конкурса IBLA Grand prize през 2018 в Италия. През годините участва в не един и два фестивала в Италия, Германия, Австрия, България…
Макар и още съвсем млад, вече е регистрирал и участие в два филма – в игралния Wunderkinder и в документалния „Оркестър за изгнаници”. Документалният филм е посветен на създаването на Израелската филхармония. Елин играе във филма ролята на детето-чудо Бронислав Хуберман.
През 2019 музикантът предлага на публиката в София „Четирите годишни времена” и два рядко изпълнявани концерта – Великият могул RV 208 и концерт в Ре мажор RV 212, посветен на празника на „Св.Антоний” от Падуа.
Контактите продължават. През 2014 младият изпълнител изнася концерти с Оркестъра на „Класик ФМ радио” във фестивалите „Варненско лято” и „Европейски дни на културата” във Франкфурт на Майн.
Годините минават. Вече е пораснал. Преминал е 22. Излязъл е от възрастта на детето-чудо. Представя се по европейски и световни сцени. И пристига пак за концерти пред българската публика.
За инструмента, на който свири, той ще каже: „Моята цигулка носи много енергия”. Музикантът отбелязва, че „тя е направена така, че и най-малката промяна на движението на пръстите да се отразява…”
Елин Колев свири на цигулка от 1749 г. Изработена е от лютиера Лоренцо Каркаси. Предоставена му е от Фондация „Алберт Екщайн”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”