СРЕЩИ

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е двупосочна улица

11 октомври 2019

 

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е двупосочна улица и Северна Македония трябва да извърви своя път
Трябва да се сложи край на манипулациите и омразата
 
С евродепутата Андрей Ковачев разговаря Яна Йорданова
 
Брекзит е лошият пример какво може да се случи, когато емоцията надделее над разума, казва в интервю пред "Монитор" евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ
- Г-н Ковачев, след консултативния съвет при президента стана ясно, че страната ни ще излезе с национална позиция за членството на Северна Македония в ЕС, като изпълнението на критериите да са задължително условие за това. Как ще бъде защитен националният ни интерес?
- Позицията, която бе изразена след срещата при президента Радев, е очаквана, защото европейската интеграция е инструментът за преодоляване на разединението от миналото, на манипулациите и разпространението на омраза. България сключи Договор за добросъседство, в който ясно е записано, че имаме общо минало. Тук става дума за хора, принадлежащи към една история, и тук не може да има компромис по отношение на манипулирането на фактите. Искаме и винаги сме защитавали европейската интеграция, но това не е безусловно. Ние по никакъв начин не искаме да интегрираме Титовия югославски комунизъм с присъщите му манипулации в Европейския съюз. Това са най-ярките фалшификации на историята. Нали за това е интеграцията - да преодолеем всичко това. Евроинтеграцията е двупосочна улица, Северна Македония трябва да извърви своя път. Знам, че това е трудно. Все пак става дума за период от 70 години, през които няколко поколения са живели с манипулации - с фалшифициране на историята, с представянето на България в тъмни окраски. Винаги сме били описвани като лошите, които искат да окупират и да завземат територията на Северна Македония. Фактите са показали, че родителите на Гоце Делчев са българи от Кукуш. Той самият е заявил, че е българин. Затова според мен е необходимо съставът на комисията от страна на нашите партньори от Северна Македония да признаят този исторически факт. Тези данни са неопровержими, защото са приети от цялата академична общност. Надявам се на 15 октомври, когато е следващото заседание на комисията, този въпрос най-сетне да се реши.

- На какво трябва да се обърне особено внимание. След срещата се изтъкна, че трябва да се преразгледат най-вече учебните планове, паметните плочи, надписите и т.н. И смятате ли, че ще бъде изпълнен Договорът за добросъседство?
- Това наистина са едни от нещата, които е необходимо да се преразгледат, защото са сред елементите на манипулация през последните десетилетия и на това трябва да се сложи край. Само така ще се стъпи на истината. А тази промяна е свързана както с учебните програми, така и с плочи, паметници. Да не говорим, че на някои места представители на академична общност преподават по начин, характерен за комунистическия режим. Виждате, че и у нас също много трудно преодоляхме комунистическата митология. Имахме и дебат за учебните програми по история. Така че ние имаме също много неща за изчистване и в това отношение не бива да сочим само другите с пръст. Комунистическата диктатура е престъпна и ние трябва да си вземем поука.

- Как си обяснявате, че се стигна до по-остри реакции, въпреки че беше подписан Договорът за добросъседство, на който бяха възложени големи надежди?
- Стигна се дотук, защото липсва смелост от страна на Северна Македония да се каже истината на глас. Когато говорим с нашите приятели и партньори от там, те признават пред нас историческите факти, но казват, че не могат да го заявят публично. Смятат, че обществото им не е готово за това. В миналото такива хора дори са били репресирани. Имало е Закон за македонската чест и който не го е спазвал, е бил вкарван в затвора. Това трябва да се припомня. Имало е репресии срещу българите и единствено европейската интеграция може да преодолее тази омраза.
 
- Всъщност другия месец ЕС трябва да реши дали да отправи покана към Северна Македония. От друга страна, Брекзит се оказа в задънена улица. Трудни времена ли настанаха за ЕС?
- Знаете, че през тази седмица са изслушванията на еврокомисарите. Европа трябва да бъде по-единна, да се поучи от грешките си. Референдумът за напускането на Европейския съюз доведе до разединение във Великобритания. Това няма да доведе до нищо добро и е лош пример за това какво може да се случи, когато емоцията вземе връх над разума.
 
- Кои тогава са най-големите предизвикателства пред Европейския съюз?
- Да останем единни, силни и ефективни. Трябва да инвестираме в иновации. Ресорът на Мария Габриел е от особена важност, за да произвеждаме конкурентоспособни стоки и услуги. Важно е да проработи кохезионната политика, да имаме инвестиции у нас. Само така високоплатените работни места ще са реалност.

- Кампанията за местния вот вече е факт, какви са очакванията ви?
- Очаквам по време на кампанията наистина да бъде акцентирано на това коя партия какво е постигнала в миналото. Фактите трябва да водят избирателите, а не популизмът. Надявам се да има позитивна кампания.
 
Визитка:
Роден е на 13 декември 1967 г. в София
Завършил е Университета в Саарланд, Германия, доктор на природните науки
В миналия състав на ЕП беше член на Комисията по външни работи и Подкомисията по правата на човека
Заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните
Заместник-член на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Бивша югославска република Македония
Бил е търговски директор за България на шведската фирма „Алфа Лавал Агри/Тетра Пак”, директор за ОНД на американската компания “Джон Дир Интернешънъл”
https://www.monitor.bg/bg/a/view/andrej-kovachev-evrointegracijata-e-dvuposochna-ulica-i-severna-makedonija-trjabva-da-izvyrvi-svoja-pyt-176747