ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Млад български пианист триумфира в международен конкурс

11 октомври 2019

 

В света на класическата музика има конкурси със световна слава. Като този „Кралица Елизабет” в Брюксел. Те отварят врата на музиканта към най-престижните музикални сцени.
Класиралия се в тройката призьори в тях музикант със сигурност ще реализира нататък блестяща кариера по европейските музикални подиуми. Потвърждават го кариерите им.
България има своето признание чрез постиженията на изтъкнатите пианисти Боян Воденичаров или Пламена Миндова. В различни издания на конкурса („Кралица Елизабет”) те са влизали в тройката призьори.
И, все пак, когато пристига новина за българин, спечелил международен конкурс за пианисти, в Европа, отново сме изпълнени с радост и гордост.
Наскоро млад български пианист триумфира в конкурс в Италия. Взе първа награда в конкурса „Феручо Бузони”.
Емануил Иванов спечели един от най-трудните и най-престижни конкурси в света на клавирната музика, отбелязаха медии тук.
Конкурсът има дълга история. Началото му е в далечната 1949. И продължава и до днес, 2019.
Към сложния начин на оценяване и определяне на най-добрите идва и аргументът, че в историята на проявата 30 пъти не е присъждана първа награда.
През 2019 тази награда е присъдена. И неин носител е българският пианист Емануил Иванов.
Младият музикант извоюва признание сред 22 допуснати за представяне в конкурса. Пристигналите са от Германия, Италия, Китай, Корея, Русия и т.н.
След него в тройката на най-силно изявилите се са класирани  Шиори Кувахара от Япония и Гиорги Гигашвили от Грузия.
„Това е невероятен успех”, споделя за постигнатото композиторът Георги Арнаудов. Слушал бил онлайн последните турове на конкурса, съобщават издания.
Веднага композиторът прибавя: „…Става дума за един много надарен млад музикант с изключителна техника, вкус и усет за стил”.
Конкурсът е сложен. В няколко тура. Някои го били приемали за един от най-сложните клавирни конкурси в света.
Първото нещо след новината за успеха е мисълта за учителя. Преди да отпътува за Бирнингам, негов преподавател е изтъкнатият български пианист проф.Атанас Куртев.
Двата финала са за камерна музика( клавирен квинтет) и за концертно изпълнение( голям клавирен концерт с оркестър).
22 са допуснати за представяне накрая. Кандидатите, изпратили техни записи, преди година, били…400. Има няколко стъпки на селекция. Емануил изпълнил в конкурса произведения на Цезар Франк, Томас Адес, Бетовен, Брамс, Бах.
Музикантът  е роден в Пазарджик. Завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт” в родния град. В момента е студент в Кралската консерватория в Бирнингам при Паскал Немировски.
И други изтъкнати български пианисти са имали успехи в конкурса, припомнят още медии. Иван Дреников е отличен с трета награда през 1964. Божидар Ноев има втора награда през 1965.
И като стана дума за претенции и изисквания, от журито, нека се знае, че през 1965 при това не е връчена първа награда.
„Човек следва да е целеустремен, уверен в себе си и да има кураж”, разсъждава в разговор пред медия Емануил.  За него е важно Музиката да заема централно място в ежедневието му.
Конкурсите възприема по-скоро „за необходимо зло”. Намира за странно състезанието и сравнението между музиканти.  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Рецитал на Емануил Иванов. Клавирен фестивал „Пиано Екстраваганца“ , 12 октомври, Аула на СУ.