КАЛЕЙДОСКОП

Северна Македония с подкрепа от България в Ню Йорк за НАТО и ЕС

09 октомври 2019

Северна Македония отново получи подкрепа от България за нейното членство в НАТО и в Европейският съюз

 

Екатерина Захариева заяви за медиите, че България и Северна Македония са подписали договор за приятелство, който трябва да се изпълнява

 

Водещите български политици вчера отново подкрепиха евроатлантическата интеграция на Северна Македония, а поддръжката идва в навечерието на приемането на важните решения в НАТО и ЕС, за бъдещето на Северна Македония.

В рамките на 74-ото заседание на Общото събрание на ООН, което от 22 до 28 септември се провежда в Ню Йорк, вчера се проведе среща на министрите на външните работи на четирите страни-членки на НАТО и ЕС от региона на Балканите – на България, Екатерина Захариева, на Румъния – Рамона Манеску, на Гърция – Никос Дендиас и на Хърватия, Гордан Гърлич-Радман.

Четиримата външни министри на балканските страни, дадоха категорична подкрепа за членството на Северна Македония и Албания в ЕС. По време на срещата, министрите са направили преглед на европейската интеграция на съседките им от Западните Балкани, които все още не са членки на ЕС и са отбелязали чувствителните въпроси във всяка една от тези държави.

Българският министър на външните работи, Екатерина Захариева заяви за медиите, че България и Северна Македония са подписали договор за приятелство, който трябва да се изпълнява, като подчерта, че България подкрепя започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Екатерина Захариева благодари на Румъния и на Хърватия, за продължаването на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, между които най-важният беше европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Подкрепа за членството на Северна Македония в НАТО и ЕС, вчера даде и вицепрезидентът на България – Илияна Йотова, по време на срещата й в София с председателят на Военния комитет на НАТО, сър Стюарт Пийч.

Илияна Йотова заяви, че България очаква Северна Македония и Албания през октомври да получат покана за членство в ЕС.

Българският вицепрезидент подчерта, че за България присъединяването на Северна Македония към НАТО има голямо значение. Според Йотова, членството на Северна Македония и Албания в НАТО, ще бъде още един силен аргумент за двете страни да започнат преговори за присъединяване с ЕС.

З.М.

https://www.glaspress.rs/%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0