КАЛЕЙДОСКОП

Председателят на ПЕС посети Северна Македония

08 октомври 2019

 

 
Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев бе на посещение в Северна Македония
 
Бившият премиер на България и настоящ  евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Сергей Станишев бе на посещение в Северна Македония. Посещението на Станишев имаше за цел да подкрепи процеса на евроинтеграция на Северна Македония.
По време на престоя си председателя на ПЕС първо проведе среща с премиера на страната, Зоран Заев. На срещата Сергей Станишев изразил категоричната подкрепа на ПЕС за вземане на положително решение от страна на Съвета на ЕС през октомври , за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. Евродепутатът и председател на ПЕС, приветствал споразуменията на Северна Македония с България и Гърция, както и демократичната зрялост, която показва страната.
На срещата двамата събеседници са констатирали, че евроатлантическите перспективи на Северна Македония вече са допринесли за развитието на икономическото сътрудничество със страните от региона и извън него, за нови инвестиции, а с това и за по-високи заплати и по-добър жизнен стандарт на гражданите.
Сергей Станишев след това проведе и среща с делегация на управляващата партия в страната – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), която е членка на Партията на европейските социалисти. Президентът на ПЕС заяви, че се радва че след две години и половина от управлението на СДСМ, той може да види големи промени в Северна Македония. Той подчерта, че Северна Македония е много добър пример за намиране на диалог със съседите, с цел по-добро бъдеще, което е свързано с ЕС и европейското бъдеще на целия регион.
Вицепрезидента на СДСМ и министър на отбраната на Северна Македония, Радмила Шекеринска и Сергей Станишев проведоха и съвместна пресконференция, на която подчертаха, че доброто сътрудничество и подкрепата от страна на Партията на европейските социалисти ще се засили в интерес на регионалните отношения и бъдещето на Северна Македония в ЕС.
Зоранчо Маринков, Гласпрес
https://www.glaspress.rs/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d