КАЛЕЙДОСКОП

Почитат лидера на ВМРО Тодор Александров

07 октомври 2019

 

Граждани от България и Северна Македония с почит към Тодор Александров
 
Граждани от България и Северна Македония се поклониха на гроба на лидерът на ВМРО – Тодор Александров
 
В планината над селата Кърланово и Сугарево, Мелнишко в България, на местото където се намира гроба на войводата и лидера на ВМРО, Тодор Александров, се проведе панихида по случай 95-годишнината от смъртта му. На събитието, организирано от българската политическа партия ВМРО-БНД, присъстваха много граждани и членове на родолюбиви организации от България и Северна Македония.
На паметното събитие присъстваха много членове и симпатизанти на ВМРО-БНД, водени от лидера на партията и министър на отбраната на България, Красимир Каракачанов. Там бяха и евродепутатът от ВМРО-БНД, Ангел Джамбазки, народните представители от ВМРО-БНД, Атанас Стоянов, Александър Сиди, Юлиан Ангелов и др.
От Северна Македония, присъстваха членови на сдружението „Братство Хайдути“ от Битоля и от сдружението „Културен център Иван Михайлов“ също така от Битоля. Присъстваха и членове на политическата партия от Северна Македония, Гражданско демократически съюз (ГДС), заедно с председателя на партията, Петър Колев.
Към хората, събрали се да почетат паметта на Тодор Александров, се присъединиха и участниците в тазгодишния едноседмичен поход „По стъпките на Тодор Александров“. Всяка година членове на ВМРО-БНД преминават из Пирин, покоряват върхове и ходят по маршрутите на великия вожд на историческата организация ВМРО. На участниците в тазгодишния поход грамоти връчи лично председателя на ВМРО-БНД, Красимир Каракачанов.
След това българския министър на отбраната и лидер на ВМРО-БНД направи обръщение към присъстващите. Той заяви, че за поредна година, а този път изключително масово, на събитието присъстват и българи от Северна Македония. Според лидера на ВМРО-БНД,  въпреки опитите за разделяне и противопоставяне, въпреки опитите на някои неомарксисти и неокомунисти в Северна Македония да отричат историята на Македония и на общото революционно движение все повече млади хора стигат до истината и търгват по правилния път.
Красимир Каракачанов подчерта подвига на Тодор Александров, който три пъти е възстановявал организацията ВМРО след националните катастрофи на България и най-накрая е оставил живота си за едно голямо дело, за свободата на Македония и обединението на всички българи. Той изтъкна, че каузата на Тодор Александров е ясна и че България няма да прави компромиси с неговата памет и с паметта на плеядата други великани в македонското революционно движение.
Да се надяваме че традиция на честване на личности от общата история на Северна Македония и България, започнала преди две години с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество между двете страни, ще продължи и още повече че се засили.
З.М.
https://www.glaspress.rs/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%