ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

One Love Tour в България и Северна Македония

03 октомври 2019

 

Фестивалите през 21 век изграждат мостове, представят култури, рушат комплекси и предразсъдъци. Събират пъстра и разнородна публика.
В Европа фестивалите са запазена марка за запознаване с особеностите на една култура. За широката публика те са отворен прозорец към нова и различна култура.
Фестивалите развиват контактите. Прокарват път към нови сътрудничества и други културни проекти и културни продукти.
Културните форуми разчистват пътя пред професионалисти да общуват свободно и директно за култура, духовност, история, манталитети, комплекси.
Разбира се, на фестивалите се общува по един начин, на конференции – по друг. Конференциите имат своите теми. Историци разискват интерпретации на исторически събития. И то в контекст, нали са професионалисти.
Фестивалът One Love Tour е прекрасна инициатива за общуване между музиканти в България и Северна Македония. През 2019 се реализира неговото трето издание.
Инициативата се е наложила като успешен проект , приет с огромен интерес в двете държави. Изводът e направен на специална пресконференция, посветена на събитията.
Фестивалът обединява феновете и на двете държави, разбираме още от пресконференцията. Отваря пазара за културни продукти. И тук, и там.
Балканите раждат демони. През 20 век са наследени много противоречия, създават се нови, териториални спорове, включително и в резултат на световни войни. Балканите са извор на музика и духовност, които интригуват и смайват Европа.
През 20 век Балканите са били буре с барут. През 21 век може ли да са инкубатор за представяне на културна идентичност?
През 21 век едва ли има специалист в дадена област, който да не се  не се бунтува, когато чуе за израз като „балканизация”: зацикляне в проблем или в сложна ситуация. И ненамиране на изход и решение.
Фестивалите са културен феномен. Те са и социален феномен. Израз на стремеж към диалог и комуникативност. 
Фестивалът е фойерверк на общуването . Културата изгражда мостове. Стимулира общуването. И затова ценим One Love Tour.
„Инициативата се наложи като успешен проект, приет с интерес в двете държави”,  прозвучава на пресконференция на организаторите.
Най-свързани с инициативата от българска страна са продуцентите на „Междинна станция” Андрей Арнаудов и Иван Христов.  От македонска страна им партнират "Иноватива груп“ - Саня Николич-Маринкович и Марко Маринкович-Слаткаристика.
Звездите на One Love Tour 2019 са Владимир Ампов – Графа, Next Time, Михаела Филева, Орлин Горанов.
Новото ли? Предлагат се дуетни премиери на: Графа и Слаткаристика, Михаела Филева и Next Time.
One Love Tour стартира на 20 юли в Банско, на 15 август ев Струмица, на 25 август - в Крива Паланка, на 7 септември - в Бургас, на 14 септември - във Варна, на 21 септември – в Скопие.
Фестивалът, наситен с много култура, духовност и стремеж към общуване,  завършва на 5 октомври. Последният културен фойерверк ще е  на празника на града в Стара Загора.
През 2019 фестивалът предлага многочасова програма. В нея са включени различни стилове музика. На сцената излизат популярни изпълнители в двете държави – България и Северна Македония.
Освен поп музика, има акцент към традиции и фолклор, развлекателни игри, предлага се „Алея на занаятите” и „Арена на дуелите” от „Фермата” -  формат, представен в телевизия Би Ти Ви.
Популярният TV формат е включен в услуга на развитието на фестивалната програма. С ясен мотив: разширяване на общуването. И  One Love Tour го постига.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”