ПОСТИЖЕНИЯ

Анимацията "Физика на тъгата" от Теодор Ушев с премиера в Торонто

02 октомври 2019

 

Теодор Ушев преподава, чете лекции, изнася майсторски класове. Създава анимационни филми, забелязани от критици. Печелят отличия.
Той е разностранен, креативен, динамичен, смайващ с продуктите си. Анимацията „Физика на тъгата”(2019) е нов негов филм по текста на Георги Господинов.
Виртуалната му среща с писателя Георги Господинов, преди време, оставя следи. Както самият той казва -  било някъде през 2005.
Ушев прочел стихосбирка на Господинов. Бил силно заинтригуван. Ръката  започнала да прави илюстрации по страниците…
Години по-късно талантливият аниматор започва да работи с големия български писател Георги Господинов. Реализират 2 продукта: „Сляпата Вайша” и „Физика на тъгата”.
Двата анимационни филма са финансирани от Националния филмов борд на Канада. "Физика на тъгата" е канадско-френска продукция.
Наскоро техният най-нов продукт ( „Физика на тъгата”), филм на Ушев по едноименния роман на Георги Господинов, бе отличен със специална награда на кинофестивала в Торонто. Там се състоя неговата премиера.
Признание и за Ушев, а и за Господинов. Кинофестивалът в Торонто е сред най-престижните в света на киноизкуството.
Ушев съобщава, че не следва стриктно сюжета на книгата. Прави филм лабиринт. Събира обекти, случки, мелодии…
27-минутният филм е много амбициозен проект. Разказва за пропилени шансове и неслучили се мечти на цяло едно поколение. 
Той израства в България. Завършва Националната художествена академия. Заминава за реализация в Канада.
2 негови продукта са номинирани за „Оскар”. Толкова високо е нивото на  постигнатото от професионалиста при реализацията му извън България.
Реално, едва ли друг български аниматор ще съумее скоро да приближи постиженията му.  
Националният филмов борд на Канада му създава условия да осъществи идеите си. Няколко негови филма имат високо международно признание.
Първата му анимация, която го прави известен в Канада, е "Тауър Бауър". Създадена е през 2005. Пет години преди това той е избрал да бъде свободен експериментатор.
Използа в работата си различни техники. Може би трябва да бъде обявен  и като смел, амбиционен и хиперуспешен експериментатор в анимацията. При създаването на последния си филм използва техниката енкаустика.
През 2010 анимацията му „Дневниците на Липсет” е предложена за „Оскар”.  През 2014 „Глория Виктория” е сред 10-те филма, които се борят за приза на американските академици.
Голяма радост за нас, в България, е, състоялото се творческото взаимодействие Ушев - Господинов. Сътрудничество с продължение, с перспектива.
Близо 20 години вече Теодор Ушев е извън България. Успехите му са радост и гордост, както за Канада,  така и за България. Роденият в Кюстендил монреалец (1968) не прекъсва връзките с родината.
Реализира и друг свой проект. Направи изложба в София, която впечатли с новаторство, креативност, с интерес към послания и търсене на смисли.
Преди да замине в Канада, той е бил популярен тук със създаването на театрални плакати. Баща му Асен Ушев е кюстендилски художник.  Изявява се в областта на кавалетната живопис, дизайна  и приложната графика.
Българският монреалец е голяма звезда на световната анимация през 21 век.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”