КАЛЕЙДОСКОП

Мария Габриел в ЕП. Изслушване

02 октомври 2019

 

Български евродепутати оцениха високо представянето на кандидата за еврокомисар Мария Габриел при изслушването й пред отговорните комисии в Европейския парламент вчера, но не липсваха и критики във връзка с предложения й ресор - "Иновации и младеж".
 
Източна Европа и науката

Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") подчерта, че успехът на българския комисар е успех за България. По думите му тя е успяла да адресира най-важните въпроси пред Европа, сред които изоставането й в областта на иновациите от глобални сили и огромната несъвместимост между изискванията на бизнеса и това, което произвеждат европейските университети.
 
Не трябва да се делим на опозиция и управляващи по този въпрос, това е позицията на ДПС по всяка тема, особено касаещата българския комисар, допълни Кючюк.
 
Според него ресорът на Габриел адресира важните въпроси пред ЕС – блокът изостава в технологичното развитие от САЩ, Европа трудно прави пари от наука, но прави наука с много пари, големите достижения в Европа намират реализация, но се изнасят основно в САЩ.
 
Кючюк изрази мнение, че ресорът на Габриел трябва да е ориентиран към бизнеса, защото има рязко разграничение между предлаганото от университетите и това, което търси бизнесът.
 
За програмата "Хоризонт 2020" (в бъдеще "Хоризонт Европа") каза, че само 4% от източноевропейските държави са се възползвали от тази програма и има нужда Габриел да акцентира върху популяризацията й в Източна Европа и върху техническата помощ, която трябва да се оказва за самата програма. Трябва й бюджет, който ще мине през всички ресорни комисии, успехът й, допълни Кючюк, минава и през работата на всички евродепутати в ресорните комисии.
 
Попитан защо България не успя да се пребори за зам.-председателско място в ЕК, той отговори, че страната не знае какви цели преследва в ЕС и даде пример с "малка Естония", за която "се говори като за дигиталното чудо на ЕС". Припомни, че в съвета се е заговорило България да има комисар по разширяването, но премиерът Бойко Борисов каза, че тя се отказва, защото това ще е "голяма тегоба" за България. Изтъкна, че по време на европредседателството шест месеца се е говорело, че Западните Балкани трябва да са приоритет за ЕС, но България не иска да има комисар по разширяването, защото някой ще я обвини при евентуален неуспех. Напомни, че се заговори и София да получи поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, но България е казала, че това е много свързано с въпроса за разширяването и не иска да е в нейния дневен ред.
 
Не би казал, че ресорът на Габриел е понижение за нея, защото той покрива очакванията на ДПС за възможностите България да се измъкне от изоставащото си място в ЕС чрез високи технологии и земеделие, адресира големите проблеми пред ЕС, ресурсен е, има много възможности.
 
Според него проблемите са бюджетни - съветът винаги иска по-малък бюджет за разлика от ЕК и от ЕП. Втори проблем е популяризирането. Когато се говори за иновации, винаги се гледа с очите на западняците към нея. Смята, че Габриел трябва да се насочи и към източните държави, трябва повече помощ и по-голяма информационна кампания.
България - консуматор на европейски решения
Петър Витанов (БСП/Социалисти и демократи) коментира, че представянето на Габриел е било удовлетворително, "макар че ние имахме резерви за характера на ресора", където липсва общоевропейско законодателство и мерките там са допълващи, което обуславя по-ниския интерес към изслушването и по-малкото дискусионни теми. Не може да разбере защо една част от най-важните сектори в портфолиото не са упоменати в името му  и според него не е бил получен отговор на този въпрос, който евродепутатите многократно повдигнаха по време на изслушването. Удовлетворен е от относително доброто представяне и не очаква проблеми в избора й за еврокомисар.
 
Изтъкна, че 22 от 27 комисари са с управленски опит, а при България случаят не е такъв, както и че Габриел е единственият кандидат за втори мандат, който не е предложен за зам.-председател.
 
Смята, че България не формулира европейски политики, а е консуматор на европейските решения, няма дългосрочна политика, а епизодични действия. Това че Унгария получава портфолиото за разширяването е плод на десетилетните й усилия, допълни Витанов, според когото България във външната политика има спорадични, но не и дългосрочни и последователни действия.
 
Оценява ресора като безспорно е важен, но с относително ограничени правомощия на европейския комисар по него.
 
Евроинтеграцията на Западните Балкани
Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) подчерта, че общата оценка на политическите групи е, че Габриел се е представила много добре по един огромен ресор, че е била много подготвена. Може да бъдем горди и признателни, че се представи толкова добре, представи и България, и българското културно наследство, завършвайки изказването си снощи с химна "Върви, народе възродени", допълни Ковачев.
 
Не очаква негативни изненади при оценката й и посочи, че тя е вдигнала много високо летвата за другите й колеги, които ще се представят в ЕП. Убеден е, че тя е подготвена и заедно с екипа й и с комисията и ресорните комисии в ЕП ще има успех. Трябва да развиваме технологии в Европа, изостанали сме в някои области, още нямаме фабрика за батерии, зависим от Китай, Корея и други, изтъкна евродепутатът. Според него средствата от европейския бюджет трябва да се инвестират не само за да се наваксва изоставането, но и да се дават стандартите за висококачествени конкурентоспособни стоки и услуги. Трябват ни млади хора, които да могат да работят с тези нови технологии, допълни Ковачев.
 
За българската позиция за евроинтеграцията на Западните Балкани коментира, че "ние не искаме да спъваме, искаме да помагаме нашата подкрепа е ясна, но това е двупосочна улица", от другата страна трябва да преодолеят омразата и всичко, което е било пречка за добросъседството на Балканите в миналото.
https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/10/01/3969089_dobre_podgotvena_resor_s_ogranicheni_pravomoshtiia/