Предстоящи Събития

Европейска нощ на учените

27 септември 2019

 

В над 50 места в България ще има прояви на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб "Академик", в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В, съобщиха организаторите от Британски съвет България.


Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. В нея от 18 до 22 часа университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика.


През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", единият от които е REFRESH.
 
До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.


Програмата в София


В София REFRESH ще представи паралелни събития на общо 20 места, като основното от тях отново ще бъде Античен комплекс "Сердика" под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и президентството.


От 18 часа там ще бъде официалното откриване и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи. Подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти.


Посетителите ще могат да видят какво е да си молекулярен биолог и да дадат име на екзосвят; да научат неподозирани факти за слънчевите затъмнения и да открият какви ще са първите изследвания в бъдеща марсианска лаборатория; какви научноизследователските дейности има в Софийския зоопарк и как се правят устойчиви мостове; както и да видят дигитална програма в партньорство с Ейч Пи. В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите "Мария Склодовска-Кюри".


Срещи с науката ще има още и в Медицински университет, Технически университет, София Тех Парк и Химикотехнологичен и металургичен университет. В Минно-геоложкия университет, Музейко, Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, Институт за етнология и фолклористика към БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Национален политехнически музей, ТехноМеджикЛенд, в сградата на Move.BG, Националната спортна академия "Васил Левски", в клуб Carrusel, Бар Абордаж, Кино Одеон (в партньроство със Screening Emotions и Българска национална филмотека), и Vivacom Tech Hall.


Посетителите в София ще могат да участват в томбола за спечелване на награда от колекцията kupinauka.com. Колкото повече места посети човек в Нощта, толкова по-големи шансове да спечели ще има.
 
В Пловдив заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив организаторите разполагат щандове с изненади на пл. "Стефан Стамболов", които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky.


За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа "Тинузавър", които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива "Университет за деца" и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

 
Пълната програма за София и другите градове, както и интерактивна карта за цялата страна, можете да намерите на сайтовете на сп. БГ Наука и Британски съвет.
Видка Атанасова
https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2019/09/27/3968755_v_nad_50_mesta_v_bulgariia_shte_ima_proiavi_na/?ref=home_layer2