ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Ню Йорк (2)

24 септември 2019

 

Има моменти в световния тенис, които се запомнят задълго. Независимо от крайния резултат. Независимо и от това кой вдига накрая трофея над главата си.
Успех срещу звезда от топ 10 в света на големия тенис е по-значимо постижение от класиране на ½ финал в турнир.
В турнирите от ранга на Grand Slam играят всички топ звезди. Няма как един тенисист да играе ½ финал без да е отстранил двама от топ 10 по хода на турнира.
Легендите Джокович и Федерер играха на US Open. И не се класираха за ½ финал. Сензации? Разбира се.
Всяка загуба на корта на действащите легенди на световния тенис – Джокович, Федерер, Надал – се приема като сензация. И за постижение в кариерата на отстранилия ги.
В Ню Йорк още до ½ финалите се случиха 2 такива сензации: Джокович загуби 1/8 финал от Вавринка, а Федерер загуби ¼ финал от Григор Димитров.
 „Много съм щастлив. Физически се чувствах добре. Просто не бях играл на този корт доста отдавна. Трябваше малко време да свикна”, изригна Григор.
Скромно, премерено, откровено. От всичко по малко. В ефира на българска телевизия отбелязаха: „Григор Димитров направи рязък скок във виртуалната ранглиста”.
Световни медии поднесоха на своята аудитория отпадането на Роджър Федерер като голяма изненада. Преди турнира Димитров беше 78-и в рейтинга.
Българският тенисист спечели мача срещу Маестрото с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Направо размаза швейцареца в 5-ия сет като поведе със силно впечатляващото 4:0.
„Във втория сет намерих своя ритъм. Усетих, че имам шанс при дълги разигравания”, каза Григор след срещата с Федерер.
Двамата сътвориха много красиви и дълги разигравания в 4-ите сета. Българинът се придвижваше с невероятна лекота по корта.
Някой ще вметне, че след 4-ия сет Федерер извика на корта физиотерапевта. Продължи обаче да играе. Физиотерапевти викат мнозина от тенисистите…и продължават срещите си.
Чест му прави на швейцареца, че на пресконференция след мача не омаловажи изключителния успех на българина, наблягайки върху проблем със своето тяло.
Двамата изиграха един от най-впечатляващите мачове на US Open. За трети път в своята кариера българинът се класира за ½ финал в турнири от ранга на Grand Slam.
През 2014 Григор Димитров игра на Wimbledon ½-финал с Джокович. Преди това бе отстранил Анди Мъри. През 2016 той игра ½ финал на AO с Рафаел Надал.
В ½ финал в Ню Йорк Григор Димитров игра с Даниил Медведев. Загуби с 6:7, 4:6, 3:6. Имаше варианти и за успех.
В момента руският тенисист е в топ 10.  И има най-много победи от топ тенисистите изобщо в турнирите през сезона. Определено това изигра роля…
В някои моменти Димитров надигра Медведев. Особено в първия сет. Игра силно. И не съумя да затвори тай-брейка.
Нататък българинът не можа да се противопостави. Продължи да играе силно. Изпусна обаче инициативата в ключови разигравания.
Във финала Медведев изненадващо сътвори шеметен обрат и Надал много трудно затвори мача, за да вдигне трофея след 7:5, 6:3 5:7, 4:6, 6:4 и близо 5 часа игра…
След US Open  Григор Димитров влезе в топ 25. Вече има и положителен баланс през 2019: 17 победи,16 поражения. На AO той игра 1/8 финал.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”