Предстоящи Събития

Как София ще чества празника си

17 септември 2019

 

 

Днес е Денят на София и от 10 часа на тържествено заседание на Столичния общински съвет ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на София" на изявени българи. Сред носителите тази година са композиторът Стефан Димитров, режисьорът Бина Харалампиева, певецът Васко Кръпката, актьорът Ириней Константинов, алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов, олимпийският шампион по гребане Здравка Йорданова и др.


От 11:30 ч. пред църквата "Света София" ще се проведе тържествен водосвет и ще бъде издигнато знамето на града. На събитието присъства кметът Йорданка Фандъкова, а тримата основни кандидати за кметския пост на предстоящите местни избори - Борислав Игнатов, Мая Манолова и Борис Бонев, ще се срещнат пред Съдебната палата в 16 часа. Те са приели поканата да участват в инициатива срещу трудния достъп в града за хората с увреждания.


В 17:30 ч. пред Народния театър започва концерт на Софийския духов оркестър.


От 18:30 ч. в Народния театър ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда е Лили Иванова.


В 20:30 ч. на площад "Княз Александър I" започва аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг "Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута)", организиран от Столична община и Фондация "Културни перспективи" в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.


Тържества в районите


От 17:00 ч. в парка "Заимов" ще се проведат празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.


В парк "Езерото" , район "Искър", от 18 ч. е концертът с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет "Българи", танцов състав "Алгара", представителен мажоретен състав "Светла" и младата народна певица Валентина Шерденкова.


В парк "Младост" от 19 ч. започва концерт с участието на Валерия Войкова от 125-о СУ "Боян Пенев", Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и ансамбъл "Филип Кутев".


През целия ден е свободен достъпът за посетители на Зоологическата градина, парк-музей "Врана", Регионалния исторически музей – София (в Централната минерална баня), и Софийската градска художествена галерия.

със съкращения

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/09/17/3964096_kak_sofiia_shte_chestva_praznika_si/?ref=home_layer2