ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Ню Йорк

12 септември 2019

 

Представянето на Григор Димитров, в турнирите на ATP през 2019, е изпитание за всички българи, които искрено и непредубедено обичат спорта. И изясняваме. Тежък сезон за българския тенисист след контузия. Свободно падане в рейтинга след няколко поредни неуспеха на старта на турнирите.
Като казваме искрено, имаме пред вид, че българският успех те разглеждат като резултат от красива и ефективна игра. Като казваме непредубедено, имаме пред вид, че българският успех се разглежда като непримиримост и себераздаване, в играта, като всеотдайност и хъс.
Изключителният спортист  е доказал класата си. Той е тенисист за топ 10 в рейтинга. Като класа и потенциал.
Контузиите обаче са непредсказуеми. Не пощадиха в един момент легенди като Джокович и Мъри. Поставиха изпитание и пред българския тенисист.
Много сложно е да очакваме възстановяване на позиции от тенисист, с игра, каквато е показвал преди контузията. Григор Димитров смени треньора. Раздели се с Дани Валверду.
Не върви и много да акцентираме за падане на звездата в рейтинга, извън контекста: тенисистът прави сезон след контузия. Трябва му време, за да намери новата си игра.
Сигурно всеки професионален спортист усеща и разбира проблема. А отстрани този проблем може би е неразбираем за мнозина. Неразбираем за тези, които обичат спорта, но не са на корта.
„Последните няколко месеца бяха трудни за мен. Радвам се, че съм тук. И мога да разчитам на моя екип и приятели”, обяви българския тенисист в Ню Йорк.
US Open в Ню Йорк е един от четирите най-престижни турнира през сезона за професионалистите от APT.
За този турнир топ тенисистите се готвят специално. Играят няколко предхождащи го турнира в Америка (Вашингтон, Синсинати) с мисълта за представянето им в Ню Йорк.
Казаното е след като той се класира за 1/8 финал в Ню Йорк. В този момент постигнатото от Григор Димитров бе най-добър резултат… в историята на неговото представяне на US Open. И то е осъществено в най-слабата му година през  последните 5 откъм резултати.
Парадокси? И да, и не. При загубите си Димитров показа наистина някои колебания, но и силни моменти в играта си. И след загубите той не каза, че трябва да променя нещо радикално в представянето си. 
„Благодаря на всички мои сънародници. Днес видях много български знамена”,  допълни звездата.
Тенисистите играят за публиката. Представят и страната си. И е важно за големия спортист да е убеден, мисля си, че го уважават хората.
В Ню Йорк Григор Димитров победи в 3-и кръг поляка Камил Майджак със 7:5, 7:6(8), 6:2. Преди това в първи кръг се наложи над италианеца Андреас Сепи с 6:1, 6:7(2), 6:4, 6:3 след 2 часа 43 мин. игра.
В рейтинга италианецът имаше в момента сходна позиция с Димитров, №77 в света. Класиран е някъде като четвърта ракета на Италия. Преди него в рейтинга са и Фонини, и Беретини…  
Димитров имаше и късмет в Ню Йорк. Във втори кръг без игра преодоля Борна Чорич, №12 в света в рейтинга. Кариерата на Чорич върви по възходяща линия. Хърватинът не излезе срещу Димитров.
Втората ракета на Хърватия дори оспорва позиции със звездата Марин Чилич, тенисист от топ 10. И срещу него, обаче, Димитров има победи в кариерата си.
За да излезе за сблъсък в Ню Йорк с легендата Роджер Федерер, Григор Димитров трябваше да се класира на 1/4 финал. И той направи това.
На 1/8 финал българинът надигра Де Минор със 7:5, 6:3, 6:4. Де Минор изненадващо бе отстранил преди това от решетката Кей Нишикори. Сензация попречи да наблюдаваме супер интересна среща на корта: Димитров – Нишикори. Двамата са определяни като топ звезди на световния тенис от генерацията след Надал и Федерер... 
20-годишният австралийски талант този път бе бледа сянка на вдъхновената си игра срещу Кей. Обратно,  Димитров показа и спокойствие, и съсредоточеност, и класа.
И Димитров стигна до своя 8-и спортен сблъсък срещу Маестрото. Щвейцарецът бе непобеждаван от него до преди Ню Йорк 2019… 1/4-финалът приключи при 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”