АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Еврокомисар Мария Габриел ще е с ресор "Иновации и младеж"

11 септември 2019

 

 
Ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел ще бъде "Иновации и младеж". Това стана известно на пресконференцията на номинираната за председател на новата Еврокомисия Урсула фон дер Лайен, която обяви състава и портфолиата на екипа си.


"Сега тя ще създава нови перспективи пред младото поколение", каза фон дер Лайен. От представянето на ресорите и комисарите, които ще контролира изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер се вижда, че Мария Габриел ще бъде под нейното ръководство.


Макар формално постът да се нарича Комисар за иновациите и младежта, от писмото на Фон дер Лайен до Габриел, описващо ресора, се вижда, че тя ще отговаря и за образование, изследвания, култура и спорт.
 
Преместването на Габриел в този ресор противоречи и на неписания принцип досегашни еврокомисари да получават кариерно издигане в екипа на следващата Комисия. Освен това генерална дирекция "Образование и култура" всъщност има генерален директор и еврокомисарят има по-малка тежест. А областите образование, младеж и култура попадат сред политиките, в които ЕС има компетентността да подкрепя, координира или допълва действия на държавите членки, тоест не може да приема правно обвързващи актове, изискващи те да хармонизират своите закони и разпоредби.

Финансирането


В отговор на въпроси, зададени от "Дневник" от Европейската комисия заявиха, че отделът, отговарящ за политиките за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти, включващи:


"Еразъм+" с общ бюджет от 14.7 милиарда евро между 2014 и 2020 г. (Еразъм+ е най-голямото перо - 30 млрд. евро за 2021-2027 г., които Европарламентът вече одобри по принцип, но и на практика те вече са разпределени и еврокомисарят ще следи изпълнението на програмата със силно ограничени възможности да провежда чрез нея някакви политики.)


- Програмата DiscoverEU, която дава възможност на 18-годишни младежи да опознаят Европа чрез безплатно пътуване с влак. DiscoverEU се реализира чрез фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018, 16 милиона за 2019, евентуално повече за 2020 година).


- От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро действията "Мария Склодовска-Кюри", в подкрепа на около 65 хил. учени.


Европейски корпус за солидарност (дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина) със собствен бюджет от 375.6 милиона евро до 2020 г.


"Творческа Европа" с настоящ бюджет от 1.46 милиарда, подкрепяща европейските културни и творчески сектори с инициативи като Европейска столица на културата. С бюджет около 120 милиона на година, подпрограмата МЕДИА например подкрепя развитието на около 430 филма и разпространението на около 500 филма всяка година.


В предложението на ЕК за бюджет за 2021-2027 г. се предвижда:


- Програма "Еразъм" – Комисията предлага да се удвои бюджета до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за "Еразъм" Комисията предлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.


- "Мария Склодовска-Кюри"- предлага се бюджет от 6.8 милиарда евро по програмата "Хоризонт Европа" за научни изследвания и иновации.


- Европейски корпус за солиарност – предлага се бюджет от 1.26 милиарда евро.


- "Творческа Европа" – ЕК предлага финансиране за програмата на ЕС за култура от 1.85 милиарда евро.
 
Със съкращения
https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/09/10/3961249_resorut_na_mariia_gabriel_kakvi_otgovornosti_i_kolko/?ref=home_mainStory