КАЛЕЙДОСКОП

Какво искат българи в UK

11 септември 2019

 

Какво искат българи във Великобритания от София за Брекзит
Информационна кампания за различните хипотези при Брекзит, увеличаване на служителите в българското посолство в Лондон, гореща телефонна линия за въпроси, по-бърза процедура за издаване на документи за самоличност, център извън посолството, който да обслужва хората - това са част от исканията на българи във Великобритания, които бяха представени на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова.
 
По данни на посолството на Великобритания в София54 000 българи (около четвърт от живеещите в страната - бел. авт.) вече са поискали статут на уседналост, но според ръководителя на Център за социална интеграция и култура Нижан Джингозян има доста проблеми при подаването на документите. Сред тях са липсата на достатъчна информация за процедурата, невъзможността да се съберат всички документи, езиковата бариера, липсата на дигитални умения и др.
 
При Брекзит без сделка има доста неясни ситуации, смята Джингозян. Една от тях е какво се случва с хората, които имат право на статут на уседналост, но не са го придобили.
 
След дискусията омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще изпрати няколко препоръки към институциите в България, за да се улеснят българските граждани във Великобритания за Брекзит. Една от тях е премиерът Бойко Борисов да работи за двустранно споразумение между България и Великобритания, за да бъдат защитени правата на хората в кралството, ако няма сделка за Брекзит. Сред тях са правата на студентите, които алармират, че таксите в университетите могат да поскъпнат значително. Другите препоръки са за организиране на информационна кампания и разкриване на гореща телефонна линия.
Здравка Андонова
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/08/29/3956653_kakvo_iskat_bulgari_vuv_velikobritaniia_ot_sofiia_za/